Energetika.ba
Učinkovitiji električni sistem

Kina planira izgraditi nove hidroelektrane i plinska postrojenja

Autor: Energetika.ba
Kina planira izgraditi nove hidroelektrane i plinska postrojenja
Foto: Unsplash

Pored izgradnje hidroelektrane i plinskog postrojenja, Kina također planira modernizirati flotu uglja kako bi stvorila fleksibilniji električni sistem usklađen s rastućim kapacitetom obnovljivih izvora energije.

Državno planiranje Kine, Nacionalna razvojna i reformna komisija (NDRC), izdala je u utorak strategiju za električni sistem koja će učinkovitije odgovarati na skokove u potražnji, s obzirom na velike dodatke kapacitetima obnovljivih izvora energije, prenosi Reuters. 

NDRC je objavila u utorak da će do 2027. godine zemlja imati 80 gigavata pumpanih hidroelektrana i modernizirat će svoju flotu uglja kako bi brzo reagovala na promjene u potražnji za energijom.

NDRC navodi da će se novi plinski elektrane graditi na područjima s stabilnim zalihama pristupačnog prirodnog plina, ne navodeći vremenski okvir.

Do 2027. godine, NDRC planira uspostaviti regulatorni okvir kako bi osigurala tržišno orijentiran razvoj takozvane nove pohrane energije, koja se uglavnom sastoji od pohrane baterijama.

Nuklearna energija i solarna energija također će biti istraživane kao potencijalni izvori vršne snage, kaže NDRC. Nijedna od njih tradicionalno nije smatrana takozvanim elektranama vršne snage. Hidroelektrane i plinska postrojenja obično se smatraju pogodnijim za tu ulogu jer mogu brzo mijenjati svoj izlaz.

Plan ima za cilj omogućiti da nova energija - što obično podrazumijeva solarnu i vjetropotenciju - čini više od 20% proizvodnje energije do 2027. godine, u usporedbi s tek 12% prošle godine, prema podacima nacionalnog statističkog ureda.