Energetika.ba
Traje 50 godina

Kineska kompanija napravila nuklearnu bateriju

Autor: Energetika.ba
Kineska kompanija napravila nuklearnu bateriju
Foto: Betavolt

Kineska kompanija Betavolt predstavila je BV100, bateriju koja će koristiti nuklearnu tehnologiju te imati vijek trajanja od čak 50 godina.

Iz Betavolta navode da će njihova nuklearna baterija imati koristi u avijaciji, uređajima s AI-jem, medicini, MEMS sustavima, inteligentnim senzorima, malim bespilotnim letjelicama i robotima, ali i u pametnim telefonima koji se možda više nikada neće trebati puniti.

Kako prenosi Tom's Hardware, BV100 ne nudi veliku snagu: ova baterija dimenzije 15 x 15 x 5 milimetara daje svega 100 mikrovata na naponu od tri volta. No, Betavolt kaže da se može koristiti u seriji ili paralelno, ovisno o zahtjevima uređaja, a 2025. godine planiraju predstaviti i 1-vatnu verziju.

Iz Betavolta ističu da se njihova nuklearna baterija znatno razlikuje od sličnih baterije koje su razvili SAD i SSSR 60-ih godina prošloga stoljeća. Tada su nuklearne baterije bile velike, opasne, skupe i sklone pretjeranom zagrijavanju te su kao radioaktivni izvor energije koristili plutonij, što je predstavljalo i veliki zdravstveni rizik, prenosi Bug.hr.

S druge strane, BV100 trebao bi biti siguran za korisnike, a tvrdi se i da neće propuštati zračenje čak i ako bude izložen puknućima ili probojima raznih vrsta. Ta razina sigurnosti proizlazi iz materijala od kojih je baterija napravljena – izotopa nikla-63 kao izvora energije (koji se tokom radioaktivnog raspada pretvara u obični bakar) te dijamantnog poluvodiča koji pomaže stabilnom radu pri temperaturama od -60 do 120 stupnjeva Celzijusa.

Betavolt tvrdi da je ova tehnologija baterije daleko ispred evropskih i američkih tehnologija nuklearnih baterija.