Energetika.ba
Novosti

Knezović: Grad Mostar uspješno obavio zadaću u projektu Interreg MED IMPULSE

Autor: Energetika.ba
Knezović: Grad Mostar uspješno obavio zadaću u projektu Interreg MED IMPULSE

Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE, u sklopu kojeg se održavaju Dani energetske učinkovitosti koje organizira Grad Mostar, upriličena je u utorak u Mostaru, a okupila je načelnike i i gradonačelnike općina i gradova iz BiH.

Voditelj tog projekta Darko Knezović istakao je kako je Grad Mostar uspješno obavio svoju zadaću u ovom projektu te da na ovoj konferenciji želi podijeliti pozitivno i bogato iskustvo koje je stekao od svojih partnera - Španije, Grčke, Francuske, Hrvatske i Italije s ostalim općinama i gradovima u BiH.

Ocijenio je kako je evropska zajednica postavila cilj da se godišnje obnovi tri posto javnih objekata, a da je Grad Mostar napravio konstrukciju od pet posto, s tim što grad nije sposoban da to sam uradi te računa na svoje finansijske partnere.

Govoreći o tome što je Mostar dosad uradio, kazao je da je napravljeno snimanje većine javnih objekata, njih 75, i na temelju tih detaljnih pregleda urađena je energetska simulacija gdje su napravljene četiri vrste obnova za sve tipove objekata.

Proveden je i pilot projekt kompletne obnove objekta Područnog ureda Zapad, a sve što je urađeno u sklopu cjelokupnog projekta bit će vidljivo i na jednoj GIS platformi.

- Ovo je jedna lijepa priča o energetskoj efikasnosti kroz koju možemo doći do obnove tih objekata - ocijenio je Knezović.

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, cilj im je utopliti sve javne objekte i na taj način uštedjeti značajna sredstva za energiju.

Naveo je i kako Mostar uvodi led rasvjetu te da ima i niz projekata koje je počeo raditi kroz sistem "pametnih gradova" što će se, po njegovim riječima, jasno pokazati u bliskoj budućnosti.

- Na taj način želimo učiti i mlada pokoljenja da treba čuvati okoliš, da se treba brinuti o ekologiji i da trebamo zdrav život kako bi imali puno bolje stanje i u gradu i u regiji. Samo na takav način ćemo se priključiti i evropskim tokovima - poručio je gradonačelnik.

Premijer HNK Nevenko Herceg istakao je kako ga posebno raduje što je i Grad Mostar kao i Hercegovačko-neretvanski kanton ozbiljno krenuo s projektom energetske učinkovitosti.

- Naš kanton je već deset godina aktivan član Jadransko- jonske euroregije, a vidim da se i grad sve više uključuje kroz Asocijaciju gradova Jadransko- jonske euroregije te da dolazi do ovako značajnih projekta - kazao je Herceg.

Ustvrdio je kako se Vlada HNK u ovom sazivu od početka aktivno i kvalitetno uključila u ovaj projekt.

Do sada smo obnovili više od 25 javnih objekata te zajedno sa Svjetskom bankom, UNDP-em i našim proračunskim sredstvima u ove četiri godine uložili više od 20 miliona maraka u projekt utopljavanja i energetske obnove javnih objekata - naglasio je Herceg te dodao kako je cilj obnova svih javnih objekata u HNK.

Inače, Grad Mostar kao partner u provedbi projekta Interreg MED IMPULSE organizirao je Dane energetske efikasnosti koji su započeli 14. juna, a u sklopu kojih je, osim današnje konferencije, održana i radionica o planiranju energijske obnove javnih objekata tog grada te predstava za djecu 'Puna vreća želja', koja je nastala u okviru provedbe projekta Interreg IPA CBC IRENE.

Energetika.ba / FENA