Energetika.ba
električna energija

Kome je FERK oduzeo status kvalifikovanog proizvođača?

Autor: Energetika.ba
Kome je FERK oduzeo status kvalifikovanog proizvođača?
Foto: FERK / Ilustracija

Regulatorna komisija za energiju u FBiH-FERK je na posljednjoj redovnoj sjednici donijela rješenje o oduzimanju Dozvole za rad za proizvodnju električne energije.

Razlog je promjena instalisane snage elektrana za koje je dozvola izdata, ali i to što za obavljanje elektroenergetske djelatnosti – proizvodnja električne energije, više nije potrebna dozvola u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH.

Nakon što je donesen zaključak o spajanju predmeta u postupcima po devet zahtjeva za oduzimanje statusa kvalifikovanog proizvođača, FERK je na redovnoj sjednici donio rješenje kojim se privrednom društvu NGP d.o.o. oduzima status kvalifikovanog proizvođača za devet proizvodnih objekata.

S obzirom na to da nije moguće vršiti izmjenu statusa kvalifikovanog proizvođača, podnosilac je tražio oduzimanje istog, da bi podnio zahtjeve za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača na predmetnim elektranama sa novom, promijenjenom instalisanom snagom, kod operatora distributivnog sistema, kao sada nadležnog organa u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, prenosi Ekapija.

FERK zakazao novu javnu raspravu

Rješenjem je utvrđen status kvalifikovanog proizvođača u proizvodnom objektu solarna elektrana Zvizdan za MET Consulting d.o.o.

Na sjednici je odlučeno i da se u postupak opšte rasprave uputi Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti snabdijevanja i trgovine električnom energijom za podnosioca zahtjeva Axpo BH d.o.o. iz Mostara. Kopija nacrta dozvole može se dobiti svakim radnim danom od 11:00 do 13:00 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu ili na službenoj internet stranici FERK-a. Rok za podnošenje pisanih komentara na navedeni nacrt dozvole je do 24.9.2024. godine do 12:00 sati.