Energetika.ba
Novosti

Kompanije sve češće govore o nultim emisijama do 2050. godine

Autor: Energetika.ba
Kompanije sve češće govore o nultim emisijama do 2050. godine

Polovina od 2.000 najvećih svjetskih berzovno uvrštenih kompanija postavila je cilj postići neto-nulte emisije do sredine stoljeća, pokazao je izvještaj objavljen u ponedjeljak.

Net Zero Tracker, nezavisni podatkovni konzorcij koji uključuje Sveučilište Oxford, rekao je da su korporativni ciljevi kompanija iz indeksa Forbes2000 skočili 40% na 1003 u oktobru 2023., sa 702 u junuu 2022., pokrivajući dvije trećine prihoda, oko 27 triliona dolara.

Međutim, samo 4% ciljeva ispunjava kriterije postavljene UN-ovom kampanjom Race to Zero, npr. pokrivanjem svih emisija, njihovim trenutnim smanjenjem i uključivanjem godišnjeg ažuriranja napretka privremenih i dugoročnih ciljeva.

Od onih koji su postavili cilj, samo 37% imalo je onaj koji je pokrivao njihove emisije Scope 3 ili one povezane s lancem vrijednosti kompanije. Samo 13% imalo je prag kvalitete za korištenje kompenzacije ugljika.

Brzina promjena među vladama i tvrtkama trebala bi biti središnji dio klimatskih razgovora COP28 u Dubaiju koji počinju krajem novembra.

"Pojavila se jasna crta. Nebrojeni ciljevi neto nulte vrijednosti su slabi u vjerodostojnosti, ali sada možemo sa sigurnošću reći da je većina najvećih svjetskih uvrštenih kompanija na desnoj strani crte namjere neto nulte vrijednosti. S vjerodostojnim postavljanjem neto nultog cilja kao zamjenom za kompanije koje razmišljaju naprijed i spremne su na budućnost, postavlja se jednostavno pitanje: jesu li kompanije u koje ulažemo, radimo i od kojih kupujemo na pravoj ili pogrešnoj strani linije?" rekao je John Lang, voditelj projekta Net Zero Tracker.

Kao i kompanije, Net Zero Tracker prati obećanja koja su dali nacije, države i regije te gradovi. Uz Oxford Net Zero, konzorcij uključuje The Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU); Data-Driven EnviroLab (UNC) i NewClimate Institute, javlja Reuters.

(Energetika.ba)