Energetika.ba
Sa Elektroprivredom Kipra

Končar na Kipru dogovorio posao vrijedan skoro 14 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Končar na Kipru dogovorio posao vrijedan skoro 14 miliona eura
Foto: Electricity Authotrity of Cyprus

Končar je u četvrtak s Elektroprivredom Kipra (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Kipru, vrijedan 13,7 miliona eura, objavio je Končar putem Zagrebačke berze.

Ugovor uključuje isporuku i ugradnju opreme na projektu rekonstrukcije transformatorskih stanica snage 132 kilovolti (kV) Ipsonas, Papacostas i New Limassol Port.

Taj projekat omogućit će Kiparskoj elektroprivredi proširenje elektroenergetskog sistema i podizanje kapaciteta prenose mreže kao pripremu integracije obnovljivih izvora energije, naveli su iz Končara.

“Tržište Kipra ima značajan potencijal u budućnosti jer se očekuje rekonstrukcija gotovo svih visokonaponskih energetskih postrojenja. Končar, koji je na kiparskom tržištu prisutan dugi niz godina kroz prodaju srednjih i distributivnih transformatora, ovim ugovorom dodatno otvara mogućnost nuđenja i ostalih proizvoda i rješenja u segmentu elektroenergetike, neophodnih za zelenu energetsku tranziciju”, ističe se u saopštenju.