Energetika.ba
Novosti

Kopač: Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru

Autor: Energetika.ba
Kopač: Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru
Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru, rekao je za N1 direktor Generalnog seketarijata Energetske zajednice Janez Kopač i potvrdio da je Energetska zajednica već pokrenula nekoliko postupaka protiv Srbije, od kojih su neki prilično odmakli u pravno-formalnom smislu.

Kopač je rekao da je, iako nije bilo sankcija zbog nepoštovanja dogovorenog, kredibilitet Srbije narušen.

Dok se ne riješi problem nerazdvajanja djelatnosti u Srbijagasu, Poglavlje 15 o energetici u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom ne može biti otvoreno, istakao je Kopač i dodao da je Energetska zajednica spremna da Srbiji pomogne da na evropskom putu riješi probleme.

Na pitanje kako ocjenjuje napredak Srbije u oblasti energetike on je rekao da je Srbija bila prva ugovorna strana koja je prenijela Treći energetski paket i to skoro u cijelosti, ali da se, nažalost, zakoni u oblasti energetike ne primjenjuju.

"Nivo implementacije propisa nije zadovoljavajući, a ima i slučajeva kada je njihova primjena u direktnoj suprotnosti sa pravom Energetske zajednice, kao na primjer AERS-ova sertifikacija operatora prenosa u struji i gasu", kazao je Kopač.

Kako je podsjetio, Energetska zajednica je pokrenula pokrenula postupak protiv Srbije prije nekoliko godina zbog nerazdvajanja djelatnosti u Srbijagasu, a Vlada Srbije je usvojila plan o restrukturisanju te kompanije koji je trebalo da se sprovede do 1. maja 2017. godine, ali se ništa od obećanog nije desilo.

"Srbija nije nigdje odmakla po tom planu, ni nakon 18 mjeseci od njegovog usvajanja. To vrlo narušava kredibilitet vaše zemlje. Srbija rizikuje da joj se više ne vjeruje kada kaže da će nešto učiniti, a to ima svoje posljedice po međunarodni ugled zemlje i njene odnose sa EU, ali i sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama", upozorio je Kopač.

Po njegovim riječima, propisi za razdvajanje operatora prenosa kao monopolističke djelatnosti imaju dublji smisao. Njime se, kako je dodao, pomaže mnogo toga, nema skrivenih interesa, gradi se ono što je neophodno, kroz mrežu se transportuje gas svakog ko to želi, a potrošači znaju koga da odaberu i šta tačno i koliko košta.

"U Srbijagasu toga nema, i zbog toga trpi sve, od srpske ekonomije do budžeta. Svaki građanin Srbije, i onaj koji nikad nije imao i neće imati gas, snosi troškove neracionalnog poslovanja ove kompanije", kazao je Kopač.

On je istakao i da se ne sprovodi sporazum koji je potpisalo preduzeće Elektromreža Srbija (EMS) sa operatorom prenosnog sistema Kosova.

"Ovaj politički problem ima negativne posljedice po tehničko funkcionisanje cjelokupnog elektroenergetskog sistema u kontinentalnoj Evropi i uslijed toga zahtjeva hitno rješavanje i pristupanje obje strane nastavku pregovora", rekao je Kopač za N1.

Energetika.ba