Energetika.ba
Novosti

Košarac: Uskoro odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru

Autor: Energetika.ba
Košarac: Uskoro odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara biti donesena odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, jer je neprihvatljivo da se na granici BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Košarac je naglasio da će time ekspertima u BiH biti omogućeno da na osnovu naučnih, istraživačkih i stručnih znanja odgovore na sva otvorena pitanja u vezi sa eventualnom izgradnjom nuklearnog i radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori.

On očekuje da po formiranju ekspertskog tima uslijedi sastanak sa nadležnim ministarstvom u Vladi Hrvatske i da se na osnovu primjene evropskih konvencija omogući naučnim, istraživačkim i stručnim kadrovima iz BiH da dođu na Trgovsku goru.

“Očekujem da paralelno, kako to radi hrvatska strana, radi i naša strana, da snagom naučno-istraživačkog djelovanja damo vrlo jasnu poruku da imamo te kapacitete u zemlji da odgovorimo takvom pitanju, a paralelno s tim i pravni tim će raditi svoj dio posla”, rekao je Košarac i dodao da se od toga neće odustati.

On je napomenuo da su sačinili strukturu budućeg ekspertskog tima za Trgovsku goru na osnovu prijedloga koji su došli iz entitetskih ministarstava, agencija na nivou BiH, jedinica lokalne uprave iz Federacije BiH i Srpske.

Paralelno s tim, dodao je Košarac, radi se na formiranju prijedloga tima za pravne eksperte da se ne odustaje od međunarodno priznatih prava koje je BiH potpisala na međunarodnom nivou.

On je ponovio da je potpuno neprihvatljivo da se izgradi takva vrsta odlagališta na samoj granici sa BiH.

“To bi eventualno moglo da ugrozi zdravlje 250.000 ljudi i životnu sredinu u slivu rijeke Une”, rekao je Košarac.

On je dodao da će se u razgovorima sa međunarodnim institucijama koji su prisutni u BiH, a prije svega sa evropskom komisijom, raditi na tome da otvore tu vrstu dijaloga u evropskoj komisiji.

Energetika.ba