Energetika.ba
Novosti

Košarac: Zajednički sprovoditi obaveze iz ugovora o energetskoj zajednici

Autor: Energetika.ba
Košarac: Zajednički sprovoditi obaveze iz ugovora o energetskoj zajednici

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje Energetskom zajednicom, u okviru kojeg je potrebno nastaviti zajedničke napore na sprovođenju aktivnosti i obaveza preuzetih iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

- U svim procesima moramo obezbijediti punu vidljivost FBiH i RS, jer je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta. Moja politika je očuvanje energetskog suvereniteta Srpske i FBiH, a što se tiče MSTEO BiH, ono ima isključivo koordinirajuću ulogu. Ohrabren sam činjenicom da je SM BiH usvojio Odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, što je bila naša obaveza iz Drugog energetskog paketa. Usvajanjem ove odluke takođe smo bliži članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - napisao je Košarac na svom Instagram nalogu.

Dodaje da je RS već uskladila svoju legislaticu sa evropskim standardima.

- Opredijeljeni smo da u punoj koordinaciji sa nadležnim institucijama RS i FBiH radimo na implementaciji obaveza iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa. Srpska je već uskladila svoju legislativu sa evropskim standardima, što je prepoznato u Energetskoj zajednici i ocijenjeno kao vrlo dobra politika institucija Srpske. FBiH je to takođe nedavno uradila - naglasio je Košarac.

Ističe, da je i nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030. godine pripremljen.

- Pripremili smo nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030. godine, koji predviđa postupnu dekarbonizuju energetskog sektora, čime bi se, s jedne strane, sprovele međunarodne obaveze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, a sa druge, vodilo se računa da snabdijevanje građana energijom ostane sigurno i pouzdanu, te da imaju pristupačnu energiju - ističe on.

Kako Košarac navodi, opredijeljenje za provođenje dekarbonizacije energetskog sektora i dostizanje kriterijuma karbonske neutralnosti do 2050. godine postoji.

- Osnovni pristup procesu dekarbonizacije provodi se postupnim izlaskom iz fosilnih goriva, te prelaskom na korištenje obnovljivih izvora energije - zaključio je Košarac.

(Energetika.ba)