Energetika.ba
Novosti

Kovačević: Energetika će biti temelj svih ekonomskih i političkih odnosa

Autor: Energetika.ba
Kovačević: Energetika će biti temelj svih ekonomskih i političkih odnosa

Energetika će biti temelj svih ekonomskih i političkih odnosa, rekao je predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević na Ekonomskom fakultetu u Rijeci na predavanju o ulozi energetike u hrvatskome gospodarstvu.

Odazvali su se brojni gospodarstvenici, među kojima i predsjednik uprave INA-e Zoltan Aldott te iranski veleposlanik Mohamed Reza Sadegh.

"Sve se politike vode preko energetike. Mi u Hrvatskoj s nekoliko desetljeća zakašnjenja stavljamo u fokus energetiku, preko koje će se odvijati čak i politički dio odnosa Istoka i Zapada", rekao je u Rijeci Dragan Kovačević.

"Ono što Hrvatska treba, jest slijediti svoje interese, a interes je da imamo što više vlastitih energetskih potencijala, da razvijamo svoj distribucijski sustav i da budemo dio svih europskih distribucijskih tokova", kaže Kovačević, prenosi Hina.

O Kvarneru kao energetskom čvorištu kaže kako je iskorišten tek dio potencijala. JANAF ima sjedište u Omišlju na otoku Krku, i ta je luka među tri najbolje na svijetu.U naftnome dijelu biznisa Hrvatska postaje značajno čvorište, no u ostalim segmentima tek trebamo iskoristiti geostrateški položaj. U odnosu na to kako smo svoju poziciju iskoristili u turizmu, mislim da energetika nije dovoljno iskorištena", rekao je Kovačević.

Profesorica makroekonomije na riječkom ekonomskom fakultetu Nela Vlahinić - Lenz smatra da je odaziv gostiju i studenata potvrda usmjerenja fakulteta prema temama ekonomike energetike.

"Riječki Ekonomski fakultet već je sedam godina, zajedno s Energetskim institutom "Hrvoje Požar", nositelj postdiplomskog studija ekonomike energetike. U tijeku su i tri znanstvena projekta o ekonomskim i financijskim aspekatima energetskih tržišta i reformama u energetskom sektoru, a ovakva predavanja o aktualnim temama nastavak su suradnje s različitim energetskim kompanijama, rekla je Vlahinić - Lenz.

Energetika.ba