Energetika.ba
Novosti

Kreće potraga za naftom i plinom u centralnoj Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Kreće potraga za naftom i plinom u centralnoj Hrvatskoj
Foto: Agencije

Na području Grada Kutine u Hrvatskoj, na četiri lokacije u iduća tri mjeseca intenzivno će se odvijati pripremni radovi na uspostavljanju bušotina za zemni plin i naftu, a provodit će ih tvrtka Vermilion Zagreb Exploration.

Njoj je dodijeljena dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07.

Na području Sisačko-moslavačke županije određene su četiri lokacije za planiranje kampanje bušenja. Istražne bušotine bit će otvorene na lokacijama Zbjegovača-1 istok, Međurić-1 istok, Piljenice-1 i Gojlo-1 Jug.

U slučaju pozitivnih rezultata investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji. U gradskoj upravi Kutine nadaju se pozitivnom ishodu, odnosno pronalasku plina i nafte, jer bi prihodi od eksploatacije djelomično pripadali gradu, piše Hina.

Tome se nadaju i mještani Gojla, kolijevke naftne industrije u Hrvatskoj. Plinsko i naftno polje Gojlo datira od 1930. godine. U Kutini je 1938. godine izgrađena tvornica čađe Methan d.d. te je zbog opskrbe tvornice plinom izgrađen plinovod od Gojla do Kutine, čime je započela plinofikacija Kutine.

Njemačkim kapitalom osnovna tvrtka Jugopetrol 1940. godine započela je istraživanje nafte na području Gojla. Nakon drugog svjetskog rada osnovano je poduzeće Proizvodnja nafte Gojlo. 1952. godine osnovan je Naftaplin, a kasnije su naftne kompanije objedinjena u novu kompaniju, Inu.

Zahvaljujući nafti i plinu Gojlo je puno prije drugih naselja pa i prije Kutine, imalo svoju struju, vodu, plin, kino, bazen … Ondje je otvorena i prva industrijska ambulanta te osnovan prvi radnički savjet u Jugoslaviji.

Plinsko i naftno polje Gojlo bilo je u proizvodnji do 1968. godine.