Energetika.ba
Novosti

Kreirana platforma za sistemski pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti – E prijava

Autor: Energetika.ba
Kreirana platforma za sistemski pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti – E prijava

Online platforma za sistemski pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti – E prijava, predstavljena je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Platforma, koja će doprinijeti sistemskom pristupu finansiranju mjera energetske efikasnosti u BiH, kreirana je u okviru projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA.

Prvi takav primjer bit će dodjela grant sredstava Evropske unije za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP). Za tu namjenu, EU izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 miliona KM za domaćinstva i 12,9 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća.

U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti.

- Očekujemo da će paket podrške EU kao i IT sistem za njegovu implementaciju, doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti za minimalno 2.600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja preduzeća – kazao je Lakić.

Zahvalio je Evropskoj uniji na vrijednoj pomoći građanima i privredi, te projektu Vlade SAD-a, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme.

Dodao je da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović naglasila je da USAID već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog finansijskog mehanizma putem kojeg bi uspješno, na sistemski način provodili sve programe finansiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP.

- Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti - kazala je Gavrilović.

Dodala je da se platforma E-prijava osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Platformu E-prijava pripremio je Projekat Vlade SAD-a USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Energetika.ba / FENA)