Energetika.ba
Novosti

KS – USAID: Energetska efikasnost strateški cilj Kantona Sarajevo

Autor: Energetika.ba
KS – USAID: Energetska efikasnost strateški cilj Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas sa predstavnicima USAID Investiranje u sektor energije koji su ga bliže upoznali sa implementacijom projekta "Investiranje u sektor energije" i aktuelnim pitanjima energetske efikasnosti.

Kako su istakli Ognjen Marković i Elma Haverić iz USAID Investiranje u sektor energije, ovaj projekt traje od 2014. godine i došao je do završne faze.

Projekt donosi prijedlog sistema implementacije finansijskog mehanizma obligacione šeme energetske efikasnosti, a ona se bazira na obavezama distributera električne energije da primjenjuje mjere energetske efikasnosti kod krajnjih kupaca kako bi se postigli ciljevi, a to je štednja energije.

Za stvaranje ovakve finansijske baze iz koje bi se vršila energetska sanacija individualnih objekata i smanjivala potrošnja energenata, biće potrebne izmjene federalnog zakona o energetskoj efikasnosti, za što iz USAID-a očekuju podršku i lokalnih vlasti.

Za Kanton Sarajevo to bi imalo veliki značaj jer na njegovom području ima 100.000 individualnih objekata koji se zagrijavaju na različite energente i vrlo su energetski rasipni što povećavana njihove troškove i utiče na povećano zagađenje.

- Za nas energetski potencijali imaju razvojnu komponentu i istovremeno su bitna stavka i sa ekološkog aspekta. Na žalost, do sada nismo dovoljno razvijali ovaj ekonomski potencijal. Za sada izvjesno je pokretanje vjetroelektrane na Bjelašnici te moramo više raditi na ovakvim projektima - kazao je Konaković.

Zajedno sa SERDA-om, dodao je da je za realizaciju spreman projekt formiranja fonda iz kojih bi se jefitnim kreditima omogućilo sugrađanima utopljavanje individualnih stambenih objekata.

Istakao je da će Skupština KS podržati sve inicijative i projekte koji idu u smjeru poboljšanja ekonomske i ekološke klime u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres službe KS.

Energetika.ba / FENA