Energetika.ba
Novosti

Kupce Alpina ne zanimaju elektropokretani automobili

Autor: Energetika.ba
Kupce Alpina ne zanimaju elektropokretani automobili

U njemačkoj kompaniji Alpina u kojoj se već decenijama bave oplemenjivanjem BMW-ovih modela kažu da će i dalje nuditi samo automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, jer njihove stare i nove kupce rješenja "na struju“ apsolutno ne zanimaju.

Uoči predstavljanja najnovije kreacije Alpine koja je zasnovana na aktuelnoj generaciji BMW-a Serije 4 Gran Coupé prvi čovjek jedne od najcjenjenijih kompanija koja se bavi bavarskim „elisama“ Andreas Bovensiepen medijima je otkrio da će sva Alpinina produkcija i dalje biti zasnovana na modelima koje pokreću turbodizelski i turbobenzinski motori, prenosi Klix.

Razlog je krajnje jednostavan: Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja koje su uradili u Alpini, kupce njihovih modela ne zanimaju ni hibridne ni elektropokretane opcije, jer im se takvi automobili ne čine praktičnim i poželjnim prilikom korištenja na autocestama na kojima u prosjeku pređu od 30.000 do 50.000 kilometara godišnje. Među glavnim nedostacima "struje“ istakli su nedovoljnu autonomiju.

"Na nama je da pratimo i odgovaramo na zahtjeve tržišta, onoliko koliko nam dopuštaju naši resursi, ali do daljnjeg ostajemo fokusirani isključivo na automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, jer naši kupci ne žele drugačije“, rekao je Bovensiepen.

Energetika.ba