Energetika.ba
Novosti

Magazinović pisao članovima Predsjedništva BiH zbog problema odlaganja nuklearnog otpada

Autor: Energetika.ba
Magazinović pisao članovima Predsjedništva BiH zbog problema odlaganja nuklearnog otpada

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem je pozitivno ocijenio njihovu odluku što traže od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Kaže da je na ovom pitanju do sada veoma malo urađeno, te smatra da bi liderstvo koje bi u rješavanju ovog problema preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, značilo nadu da možemo ostvariti sinergijski efekat svih pojedinačnih aktera i aktivnosti koje poduzimaju, od lokalne zajednice, pa do državnog vrha.

- Vjerujem da ste svjesni da u ovom vremenu političkih turbulencija, međusobnog nerazumjevanja i loših poruka koje građani dobijaju od političara, jedna aktivnost u kojoj bi svi zajedno bili na strani građana i rješavanja jednog potencijalno izuzetno velikog problema bi bar malo popravila tu sliku i vratila nadu da se ipak neki složeni problemi mogu rješavati i da Predsjedništvo BiH može i treba biti pokretač tih pozitivnih promjena u političkoj praksi - rekao je Magazinović.

U ime parlamentarnog Zelenog kluba zahvalio se Predsjedništvu BiH na jednoglasno usvojenim zaključcima po pitanju sprječavanja namjere da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže i skladišti u „našem dvorištu“.

- Veoma je važno da znate da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci susjedne države u BiH ujedinilo sve političke aktere, što je priznat ćete, rijetkost u našoj državi. Parlament BiH, ali i oba entitetska parlamenta, kao i predstavnička tijela lokalnih zajednica, usvojili su jednoglasno suštinski iste stavove protivljenja ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske ističući da predmetna lokacija ne ispunjava ni minimalne uslove, te da nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima - kazao je Magazinović.

Članovima Predsjedništva BiH poručio je da iskoriste svoj lični i politički kapacitet kako bi ujedinili sve raspoložive snage u zajedničkoj borbi za interese građana.

- Vjerujem da je sada, iz više razloga, pravi trenutak za to, a da je ova tema od izuzetnog značaja prava prilika da pokažemo da se u Bosni i Hercegovini može voditi drugačija politika od ove koja danas dominira - istakao je Magazinović koji je i predsjednik Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, navedeno je u saopćenju PSBiH.

Energetika.ba / FENA