Energetika.ba
Novosti

Maloprodajne cijene električne energije u Francuskoj će porasti za skoro 10% od februara

Autor: Energetika.ba
Maloprodajne cijene električne energije u Francuskoj će porasti za skoro 10% od februara
Foto: Ilustracija

Regulisane cijene električne energije u Francuskoj će porasti za skoro 10% od februara u skladu sa obećanjima da neće prekoračiti taj nivo, izjavio je u nedjelju ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Maire je rekao da će se osnovna maloprodajna stopa za domaćinstva povećati za 8,6 posto, dok bi posebna stopa koja uzima u obzir periode visokog i niskog korištenja porasla za 9,8 posto.

"To je teška odluka, ali neophodna da se garantuje da možemo ulagati u nove kapacitete za proizvodnju električne energije", rekao je Le Maire na televiziji TF1.

Le Maire je ranije naznačio da cijene neće porasti za više od 10% jer Francuska ukida skupe državne mjere za ublažavanje uticaja visokih cijena električne energije u posljednje dvije godine.

Francuska vlada je smanjila porez na potrošnju električne energije tokom krize cijena energije sa 3,2 eurocenta po kilovat satu na 0,1 cent kako bi pomogla domaćinstvima da se izbore sa rastućim cijenama struje.

Le Maire je u nedjelju rekao da povećanje cijena u februaru odražava povećanje poreza na 2,1 cent i da će biti vraćen na nivo prije krize u februaru 2025.