Energetika.ba
Terna Energy

Masdar kupuje grčku kompaniju

Autor: Energetika.ba
Masdar kupuje grčku kompaniju
Foto: X

Energetski gigant Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata napravio je ogroman korak u svojoj strategiji ekspanzije u Grčkoj i Evropi. Potpisao je sporazum o akviziciji kompanije Terna Energy. Po ugovorenim uslovima, njena ukupna vrijednost je procijenjena na 3,2 milijarde eura.

Abu Dhabi Future Energy Co. – Masdar postigao je finalni sporazum s konglomeratom GEK Terna i drugim dioničarima kompanije Terna Energy da kupi 67 posto njenih akcija za po 20 eura. Po završetku te transakcije, Masdar će objaviti obavezujuću ponudu da za keš akvirira preostali udio u firmi Terna Energy, sa ciljem da postane stoodstotni vlasnik, stoji u objavi.

Po uslovima iz dogovora, tržišna kapitalizacija grčke kompanije će iznositi 2,4 milijarde eura. Do okončanja preuzimanja taj iznos može da se promijeni u skladu sa promenom cijena na Atinskoj berzi akcija.

Procijjenjena ukupna vrijednost je 3,2 milijarde eura. U to mjerilo se uračunavaju dugovi preuzetog preduzeća kao i njegovi manjinski udjeli u drugim firmama. Sporazum uključuje isplatu dividende dioničarima od 38 eurocenti po akciji.

Po svemu sudeći, riječ je o najvećoj transakciji na tom tržištu kapitala kao i jednoj od najvećih u Evropi u domenu obnovljivih izvora energije.

Terna Energy ostaje s istim rukovodstvom kada je Masdar preuzme
Dogovoreno je da izvršni predsjednik kompanije Terna Energy Georgios Peristeris i generalni direktor Emanuil Maragudakis ostanu na svojim pozicijama kada Masdar dovrši preuzimanje.

Ova investicija odražava jasnu posvećenost UAE razvoju čiste energetike u Grčkoj i Evropi i predstavlja još jedan veliki i praktični korak u ostvarivanju jednog od glavnih ciljeva Konsenzusa iz UAE, da se svetski kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2030. utrostruči, izjavio je predsjednik Masdara Sultan el-Džaber, prenosi Balkan Green Energy News. On je i ministar industrije i napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor naftne kompanije Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc).

Očekuje se da će Terna Energy imati važnu ulogu u rastućem portfelju u Grčkoj i Evropi, otkrio je generalni direktor kompanije Masdar Muhamed Džamil el-Ramahi.

U Grčkoj projekti dve velike reverzibilne hidroelektrane
Osnovana 1997., Terna Energy je specijalizovana za finansiranje, razvoj projekata i izgradnju postrojenja na obnovljive izvore energije i upravljanje njima, a usredsređena je na vjetroelektrane, solarne parkove, hidroelektrane i reverzibilne hidroelektrane.

Poznata i po skraćenici Tenerg, prva je u Grčkoj po kapacitetu vjetroelektrana, sa više od jednog gigavata.

Terna Energy namerava da ukupni kapacitet svojih energetskih postrojenja na obnovljive izvore prije kraja decenije podigne na barem šest gigavata.

Ta kompanija očekuje da će sljedeće godine dovršiti izgradnju svoje reverzibilne hidroelektrane Amfilochia, koja u Evropskoj uniji ima status projekta od zajedničkog interesa (PCI). Osim toga, Terna Energy razvija projekat hibridne elektrane, uključujući reverzibilnu elektranu, na lokaciji na Kritu.

Nedavno je usvojila plan rasta u kojem cilja da do 2030. podigne ukupni kapacitet iz obnovljivih izvora na šest gigavata.

Inače, po navodima iz grčkih medija, investiciona firma First Sentier Investors je krajem 2022. bila blizu da postigne sporazum o akviriranju Terna Energyja.

Masdar doprinosi investicijama u energetsku nezavisnost ostrva Poros
Masdar se u decembru pridružio inicijativi grčke vlade GR-Eco Islands, u okviru koje učestvuje u transformaciji energetskog sistema i privrede malog ostrva Poros kod obale Peloponeza, južno od Atine. Ovaj proizvođač električne energije gradi sedam gigavata solara i učestvuje u ozelenjavanju lokalnog voznog parka.

Projekat uključuje dekarbonizaciju pomorskog saobraćaja na ostrvu uvođenjem trajekta na potpuno električni pogon te elektrifikacije postojećih tradicionalnih brodića. Poros također radi na uspostavljanju koncepcije nula otpada odnosno minimizaciji količina koje se upućuju na deponije.

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa namijenila je do dvije milijarde eura za poduhvat prebacivanja grčkih ostrva na obnovljive izvore energije i struju, uz digitalizaciju.