Energetika.ba
Novosti

MET Grupa završila preuzimanje tvrtke RWE Energie u Rumunjskoj

Autor: Energetika.ba
MET Grupa završila preuzimanje tvrtke RWE Energie u Rumunjskoj

Švicarska MET Grupa uspješno je preuzela rumunjsku podružnicu njemačkog RWE, tvrtku RWE Energie SRL (RWEE). Tom je akvizicijom konsolidirala svoj položaj na tržištu opskrbe poslovnih subjekata električnom energijom i pozicionirala se među prva tri dobavljača u Rumunjskoj.

Švicarska MET Grupa, osim u Hrvatskoj, prisutna je na još 27 europskih tržišta. Preuzimanje tvrtke RWE Energie predstavlja izvrsnu priliku za integraciju značajnog portfelja opskrbe energijom na rumunjskom tržištu – s potencijalom ostvarivanja sinergija – te obilježava daljnju konsolidaciju MET Grupe na rumunjskom tržištu, no ukazuje i na trend daljnje konsolidacije tržišta opskrbljivača energijom i energentima u cijeloj Europi.

S neprestano rastućim tržišnim udjelom od gotovo 10 posto, MET je jedan od tri najveća dobavljača električne energije za poslovne subjekte na rumunjskom tržištu.

Mario Matković, direktor MET Croatia Energy Trade, hrvatske podružnice MET Grupe, komentirao je preuzimanje:

„MET Grupa ima podružnice u 15 zemalja, trguje na 23 međunarodna energetska trgovinska čvorišta i 28 nacionalnih tržišta plinom. Vjerujemo kako će se proces konsolidacije europskog tržišta, koji pratimo i u kojem je MET Grupa aktivni sudionik, nastaviti i u regiji i Hrvatskoj, te stvoriti uspješne priče za kupce, opskrbljivače i distributere".

Transakcija je završena 3. rujna 2018. godine. Za nju je, uz ostala tijela vlasti, odobrenje dala i rumunjska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Glavna djelatnost tvrtke RWEE opskrba je poslovnih korisnika u Rumunjskoj električnom energijom i prirodnim plinom. Ti su korisnici uglavnom proizvodni pogoni koji pripadaju industrijama koje su veliki potrošači energije i maloprodajni lanaci. Kupoprodajni ugovor postignut je nakon ponude na natječaju.

MET Grupa, integrirana energetska tvrtka sa snažnom europskom prisutnošću, odlučna je održati kontinuitet poslovanja i korisničke usluge. Promjena vlasništva neće utjecati na rad RWEE-a.

Energetika.ba