Energetika.ba
Novosti

Milićević: Ukinuti Zakon o akcizama ako je FBiH nezadovoljna

Autor: Energetika.ba
Milićević: Ukinuti Zakon o akcizama ako je FBiH nezadovoljna

Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi Federacije, je za N1 kazala da ako FBiH bude nezadovoljna raspodjelom novca od akciza - onda treba Zakon o akcizama ukinuti. Ne prihvata da je način raspodjele novca od akciza političko pitanje, već da se kroz Vladu nametnulo kao političko pitanje.

Milićević je ukazala da ako potraje rasprava o načinu raspodjele novca akumuliranog kroz akcize, onda Zakon o akcizama treba ukinuti.

"Ako smo opteretili građane za 25 feninga namjenskog prihoda, onda nemamo pravo blokirati ta sredstva. Bliža sam ideji ako to bude dugo trajalo, predlažem da ukinemo Zakon o akcizama, ako smo nezadovoljni kao Federacija. Mislim da je to poštenije rješenje, nego ovako. To je pitanje koje se pokušalo vratiti u Upravni odbor, ali to pitanje treba riješiti kroz Zakon", rekla je i dodala da ovo pitanje ne smatra političkim:

"Danas ne prihvatam da je to političko pitanje. U svojim odlukama nije mi prioritetno političko pitanje. Mislim da se nametnulo političko pitanje kroz Vladu".

Mišljenja je da razumljiva rasprava o akcizama jer je u pitanju raspodjela novca.

"Da, govoreno je. To je pitanje aktualno ne samo danas, već i za Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje od našeg dolaska 2015. godine. Koliko sam spoznala, to pitanje je bilo vrlo bučno, žustro i u prethodnim mandatima. Razumljivo je kada se radi o podjeli para u kući, gradu, Federaciji i na nivou države postoje različiti argumenti. Mi imamo svoje argumente koji kažu da smo u pravu. RS ima svoje, Uprava za neizravno oporezivanje koje ima svoje stručne službe opet daju svoje podlogu", kazala je Milićević.

Za Federalnu ministricu finansija nije ugrožena pregovaračka pozicija kada je riječ o raspodjeli novca od akciza.

"Pitanje akciza je rješeno po prvoj privremenoj odluci, kompromisno rješenje je nekako da se to zbog deblokade 165 miliona maraka, a neraspoređenih, da se rasporedi po privremenoj odluci - da se traže rješenja u okviru deset posto sredstava koja se neće raspoređivati. To je ono što smo mi zagovarali. Mislimo da pregovaračka pozicija Federacije nije ugrožena. Sve što smo mi mogli da uradimo u dvogodišnjim, trogodišnjim aktivnostima smo uradili. Mi pitanje raspodjele prihoda unutar Federacije nismo uspjeli riješiti", objasnila je Milićević.

Naglasila je da dva ili tri posto razlike u raspodjeli novca "nije ništa".

"Dva ili tri posto razlike prihoda bi bili dovoljni, za ovo što smo mi simulirali, da nepravdu ispravimo. Dva ili tri posto razlike nije ništa. To je možda bila ideja ili promišljanje gospodina Muhameda Kozadre. Danas sam rekla da bih voljela da sam na njegovom mjestu. On je ekspert. Njegova odgovornost je mnogo manja nego moja", zaključila je Milićević.

Energetika.ba / N1