Energetika.ba
Ministar na samitu

Konaković: Zeleno svjetlo EU za BiH zahtijeva prioritizaciju energetske tranzicije

Autor: Energetika.ba
Konaković: Zeleno svjetlo EU za BiH zahtijeva prioritizaciju energetske tranzicije
Foto: Fena

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se danas na Energetskom samitu u Neumu.

On je rekao da zeleno svjetlo EU za BiH znači da će se naša država morati prioritetno baviti ovom temom.

- Agresija Rusije na Ukrajinu devastirala je energetsko tržište. Ovom temom se politike moraju baviti svakodnevno. BiH je izvoznik električne energije, a s druge strane ovisimo o ruskom gasu. Električnu energiju izvozimo kroz zastarjelu legislativu, i dalje najviše proizvodimo iz uglja i to ćemo morati mijenjati, nemamo puno vremena, rekao je Konaković.

Dao je punu podršku Južnoj interkonekciji.

Konaković je dodao da će se izvršna vlast sve više baviti oblastom energije iz klastera 4, poglavlja 15, te će se mnogo više i dinamičnije pozabaviti ovom temom.

"Agresija Rusije je činjenično promijenila energetsku politiku u BiH. Agresija je reorganizovala politiku energetske politike i sve se promijenilo. To je zadaća vlasti pogotovo zbog olakšavanja privrednicaoma i građanima. Izvodimo el. energiju, a ovisimo o rusiji, to ne ide", kazao je..

Poručio je da su ovo posebni izazovi kroz prizmu i činjenicu zastarjele legislative i biće izazov do 2026. godine jer se najviše procenat struja dobija od uglja.

"U ime Vijeća ministara BiH ucinucu sve za poboljšanje ovih energetskih problema. Južna inerkonekcija je prioritet, ali gledat ćemo i ostale mogucnosti koje nam se stavljaju na raspolaganje", zaključio je.