Energetika.ba
Novosti

MKF Partner i EBRD predstavili kredite za mjere energetske efikasnosti

Autor: Energetika.ba
MKF Partner i EBRD predstavili kredite za mjere energetske efikasnosti

Mikrokreditna fondacija Partner predstavila je danas u Sarajevu kredit od 10 miliona KM koji joj je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Sredstva iz pomenutog kredita su namijenjena toplotnoj izolaciji objekata, zamjeni prozora i vrata, nabavci kotlova na pelet i biomasu te solarnih kolektora, fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvjete i drugim mjerama koje donose uštedu i komfor.

Direktor MKF Partner Senad Sinanović izjavio je da ta kreditna linija za njih predstavlja izuzetnu priliku jer 47 posto bh. građana nema bankarski račun, te su za njih mikrokreditne organizacije šansa da imaju pristup finansiranju.

- Mi smo za 21 godinu plasirali 400.000 kredita ukupne vrijednosti 1,5 milijardi KM, a projekti energetske efikasnosti u BiH imaju potencijal od pet milijardi KM - rekao je Sinanović.

Šef Ureda EBRD-a u BiH Ian Braun naveo je da investiranje u energetsku efikasnost stambenih objekata stanovništvu omogućuje uštede kroz niže račune za energente, a njihove domove čini ugodnijim za život.

EBRD je prošle godine odobrio kreditne linije za istu namjenu putem UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka, te Sparkasse banke, a Braun je danas rekao da je još rano govoriti o rezultatima tih linija.

Sredstva su odobrena u okviru EBRD-ovog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan vrijednog 85 miliona eura.

Poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će osigurati Evropska unija, Federalno ministarstvo finansija Austrije i Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan, a u saradnji s Sekretarijatom Energetske zajednice.

Energetika.ba / FENA