Energetika.ba
Novosti

MOL i InoBat pokreću saradnju u području alternativnih goriva

Autor: Energetika.ba
MOL i InoBat pokreću saradnju u području alternativnih goriva

Partnerstvo između MOL Grupe i InoBata predviđa saradnju u razvoju čitavog niza projekata u tehnologiji hidrogena u regiji srednje i istočne Evrope, uključujući nabavu i opskrbu hidrogenom, razvijanje i testiranje tekućeg goriva s visokim udjelom hidrogena, distribuciju i prodaju takvog goriva te, potencijalno, izgradnju proizvodnog pogona koje bi uključivalo postrojenje za recikliranje goriva.

InoBat je energetski akcelerator koji povezuje vodeće industrijske grupacije u središnjoj Evropi s najboljim svjetskim tehnologijama, razvijajući panevropski centar izvrsnosti za proizvodnju baterija sa sjedištem u Slovačkoj. Cilj je otvaranje demonstracijskih i proizvodnih linija za proizvodnju baterija s primjenom na području elektromobilnosti (električna vozila, hibridna vozila), pohrane energije (sustavi pohrane za potrošače i komunalne firme) i alternativnih goriva (hidrogen). MOL Grupa vodeća je integrisana naftna i gasna kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Posluje u preko 30 zemalja te je važan igrač na globalnom tržištu energije. MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje temelje se na 80 godina iskustva u industriji ugljikovodika.

Marian Bocek, suosnivač i izvršni direktor InoBata, komentirao je predviđenu suradnju: "Potpisivanje memoranduma o razumijevanju s MOL Grupom važan je iskorak za InoBat. Vjerujemo da će nam MOL-ovo dugoročno iskustvo u industriji pomoći da ubrzamo razvoj evropskog ekosustava koji obuhvaća tehnologije hidrogenova goriva kreiranjem integrisanog evropskog lanca vrijednosti alternativnih goriva i e-mobilnosti. InoBat se nada da će zajedno s MOL-om uspjeti oblikovati nova tržišta i unijeti nemir u postojeća, ne samo u Evropi već i globalno."

Oszkar Vilagi, izvršni direktor za inovacije MOL Grupe, rekao je: "U skladu s MOL-ovom Strategijom 2030, želimo pružati podršku inovativnim projektima u sredjoj i istočnoj Evropi koji odražavaju očekivane revolucionarne promjene na području prijevoza i mobilnosti. Kao kompanija koja upravlja mrežom od gotovo 2.000 benzinskih stanica u regiji, želimo svojim kupcima ponuditi kako tradicionalna tako i alternativna goriva. Ova suradnja s InoBatom omogućit će nam da proširimo svoju ponudu i dosegnemo još jednu ključnu tačku naše transformacije iz tradicionalnog maloprodajnog lanca u pružatelja usluga kupcima."

O INOBATU
InoBat je regionalni akcelerator osnovan 2018. godine s dugoročnim ciljem pružanja novih energetskih rješenja na evropskom tržištu. Koristeći potencijal jakog automobilskog, petrohemijskog i energetskog sektora srednje i istočne Evrope, InoBat će razviti platforme za razvoj i testiranje te buduće proizvodne linije za tehnologije proizašle iz evropskih firmi ili međunarodnih poslovnih subjekata koji žele proširiti svoj globalni doseg iz samog središta evropskog kontinenta. InoBatov je cilj razvijati zajedničke pothvate povezivanjem vodećih svjetskih tehnologija s tržištem preko partnerstava s vodećim industrijskim grupacijama u regiji SIE. InoBat će biti prisutan u tri sektora – elektromobilnost, pohrana energije i hidrogen tehnologija.

O MOL GRUPI
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika, a raznovrstan portfelj kompanije uključuje aktivnosti vezane uz naftu i gas u 13 zemalja, dok se proizvodne aktivnosti odvijaju u osam zemalja. Unutar integrisanog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2.000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Energetika.ba