Energetika.ba
Novi nastavni plan

Monter foto-naponskih sistema je novo zanimanje u Elektrotehničkoj školi u Tuzli

Autor: Energetika.ba
Foto: Energetika.ba

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona donijelo je novi nastavni plan i program u koji je uvršteno novo zanimanje koje će se obrazovati u sklopu Elektrotehničke škole u Tuzli. Riječ je o zanimanju monter foto-naponskih sistema.

Osim uvođenja u nastavni proces novog zanimanja, koje je po svemu sudeći traženo na tržištu rada, neophodno je edukovati nastavni kadar, što je naredni korak ministarstva.

"Vrlo važan segment je obuka kadra koji će predavati učenicima ovu oblast. Ovo zanimanje je veoma važno iz više razloga, jedan od njih je energetska tranzicija koju BiH mora uraditi, drugi razlog je taj što na tržištu rada postoji potreba za ovim kadrom. Svi učenici koji upišu ovo zanimanje imat će dobru perspektivu", kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner Ministarstva obrazovanja TK, organizovat će edukaciju profesora elektro i građevinske struke za unaprjeđenje vještinja i znanja za planiranje, montiranje i održavanje foto-naponskih sistema. Profesori koji prođu edukaciju, predavat će budućim učenicima novog zanimanja.

"Postoji sinergija našeg ministarstva obrazovanja, menadžmenta ovih škola, kao i nas iz Centra za ekologiju i energiju koja će donijeti usklađivanje našeg obrazovnog sistema sa onim u Evropskoj uniji. Da bi mi imali učenike koji će znati raditi u ovom segmentu za koji se školuju neophodno je da imaju obučeno nastavno osoblje, to je naš cilj i cilj naših partnera iz Švicarske", kazala je Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Monter foto-naponskih sistema je novo zanimanje u obrazovnom sistemu u BiH, zbog toga je i zanimljivo za učenike koji će biti prva generacija u našoj zemlji.

"Kada je u pitanju samo obrazovanje kadrova koji će se baviti instalacijom foto-naponskih sistema ono je na tržištu potrebno jer to diktira i EU tržište. Potreba je svakako i na domaćem tržištu gdje postoji veliki broj firmi koje se bave ovim poslom", kazao je direktro Elektrotehničke škole u Tuzli Mirnes Avdić.

Monter foto-naponskih sistema vjerovatno će od naredne školske godine biti redovno zanimanje u Elektrotehničkoj školi u Tuzli.