Energetika.ba
Novosti

Na pomolu dogovor Moskve i Talibana o uvozu benzina

Autor: Energetika.ba
Na pomolu dogovor Moskve i Talibana o uvozu benzina
Talibanska vlada je u završnoj fazi pregovora u Moskvi o uslovima ugovora za Avganistan o kupovini benzina od Rusije, rekli su avganistanski zvaničnici Rojtersu.

Habiburahman Habib, portparol avganistanskog ministarstva ekonomije, potvrdio je da je zvanična delegacija kojom predsjedava ministarstvo trgovine u ruskoj prijestonici i finalizuje ugovore o isporuci pšenice, plina i benzina, odnosno nafte.

"Oni su u pregovorima s ruskom stranom", rekao je on u poruci Rojtersu, dodajući da će saopštiti detalje nakon što pregovori budu završeni.

Izvor iz kancelarije ministra trgovine i industrije rekao je da su zvaničnici iz njegovog ministarstva i ministarstva finansija ostali u Moskvi kako bi radili na ugovorima nakon posjete ministarske delegacije ovog mjeseca.

Posjeta dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti druge nacije da smanje upotrebu ruske nafte.

I Rusija i Avganistan predvođen talibanima trpe ekonomske sankcije međunarodnih vlada, uključujući Sjedinjene Države.

Nijedna strana vlada, uključujući Moskvu, formalno ne priznaje talibansku administraciju, a avganistanske banke su bile sputane sankcijama zbog kojih većina međunarodnih banaka nije spremna da obavlja transakcije sa avganistanskim bankama.

Energetika.ba