Energetika.ba
Novosti

Namještanje tendera: Gilja i Žarić u Čovićevom strujnom kolu vrijednom 20 miliona KM godišnje

Autor: Energetika.ba

Da je čelnicima HDZ-a BIH priča o ugroženosti hrvatskog naroda samo pokriće za ostanak na vlasti i održanje svojih unosnih biznisa, najbolje svjedoče shematski prikazi i podaci koji su u posjedu portala Biznis.ba. U narednim danima donijećemo širi kontekst kojeg predstavlja ova shema.

Jedna od njih oslikava izvlačenje novca iz Elektroprivrede HZHB i Elektroprenosa BIH. Na čelu oba preduzeća su kadrovi HDZ-a BIH, direktor EP HZHB je Marinko Gilja, dok je ne čelu Elektroprenosa BIH Matan Žarić. Osim što im je predsjednik u stranci, Gilju i Žarića sa Draganom Čovićem vezuje i to što su svoje međusobne relacije utemeljili još davno, od vremena firme MONDO.

Naime, Žarić je bio član Upravnog odbora HPT-a u vrijeme kada je Dragan Čović bio njegov predsjednik, a Marinko Gilja generalni direktor HPT-a. Trojac je sumnjičen da je prebacivao udjele “Eroneta” na tri privatne firme. Firmu  “Mondo” iz Mostara zvali su i “trkaće poduzeće”, jer bi sav novac koji je lagao na njegov račun brzinom svjetlosti nestao, a član Upravnog odbora firme bio je Dragan Čović.

U izvještaju i u krivičnoj prijavi Financijske policije piše: “… bivši generalni direktor Elektroprivrede HZHB Matan Žarić je uz Dragana Čovića, pod istragom u aferi ‘Mondo’, koja se uspoređuje i s aferom ‘Fimi medija’ u susjednoj Hrvatskoj. Prema krivičnoj prijavi koju je još 2003. godine Financijska policija podnijela Tužiteljstvu HNK-a, Žarić je s računa Elektropivrede HZ HB nezakonito prebacio 1,4 milijuna KM na račun firme ‘Mondo’, čiji je osnivač HDZ BiH, a u čijem je Upravnom odboru tada sjedio Dragan Čović i apsolutno upravljao i HDZ-om i poduzećem ‘Mondo’.

- Omogućio u 1998. godini neovlaštenim osobama četvrtoprijavljenoj i petoprijavljenoj sačinjavanje i ovjeravanje dvije fakture s neistinitim sadržajem u ukupnom iznosu od 200.000 maraka, te ovjerio i potpisao u 1999. godini sedam faktura s neistinitim sadržajem u ukupnom iznosu od milion i 475 hiljada maraka, koje je prethodno sačinila djelatnica firme Mondo, koje su ovlaštena lica u Elektroprivredi HZHB drugoprijavljeni Matan Žarić, generalni direktor Elektoprivrede HZHB, trećeprijavljena i pomoćnik direktora prihvatili kao i istinite, te iste likvidirali i platili čime su Elektroprivredu HZHB Mostar počinili štetu u iznosu od milion i 675 hiljada maraka, a preduzeću Mondo nezakonito pribavili korist u iznosu od milion i 475 hiljada maraka" stajalo je u krivičnoj vičnoj prijavi.

No nije Mondo jedini, ovdje u igru ulaze i druge dvije firme - Dalekovod Mostar (firma kćerka Dalekovod Zagreb) i Energocontrol Čapljina (firma majka u Zagrebu).   Upravo je Žarić u perioodu od 2003. do 2008. u kompaniji Dalekovod d.d. Zagreb koja je majka firme Dalekovod Mostar,  bio je rukovoditelj Programa u Poslovnoj jedinici Inženjering te uposlenik Energocontrol Čapljina.

Ovim je firmama Žarić pri javnom nabavkama pogodovao čim je 2008. godine stigao na čelo EP HZ HB. Za vrijeme Žarićeva direktorovanja i vladavine u Elektroprivredi, “Dalekovod” je svake godine dobivao oko 20 miliona maraka poslova, a “Energocontrol” oko 4 miliona maraka.

Nakon svega Žarić je nagrađen direktorskom pozicijom u Elektroprenosu BIH, a Gilja direktorskom pozicijom u EP HZHB. Pa su se poslovi nesmetano nastavili.

Kakva je firma Dalekovod Mostar  najbolje svjedoči da nikada nisu radili ništa za druge kompanije, poput Elektroprivredu BiH , već isključivo za Elektroprivredu HZHB.

Dalekovod Mostar je u zadnjih nekoliko godina, Čovićeve apsolutne vlasti, dobio 149 tendera. Svih 149 dobio je od dvije firme Elektroprivreda HZHB i Elektroprenos BiH na čijem su čelu provjereni  Žarić i Gilja.

(Energetika.ba)