Energetika.ba
velika britanija

National Grid najavljuje ogromno ulaganje u energetske mreže uz izdavanje novih dionica

Autor: Energetika.ba
National Grid najavljuje ogromno ulaganje u energetske mreže uz izdavanje novih dionica
Foto: Ilustracija

Najveći britanski operator prijenosne i distribucijske elektroenergetske mreže National Grid stvara uslove za prikupljanje oko 7 milijardi funti (tj. 8,9 milijardi dolara) u najvećem britanskom izdanju novih dionica od 2009., te se sprema uložiti 60 milijardi funti u elektroenergetske mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u,.

Najavljuje da će sada, s gotovo dvostruko više ulaganja u proteklih pet godina stvoriti više od 60.000 radnih mjesta te potpomoći dekarbonizaciju energetike i energetsku tranziciju.

Planirano izdavanje dionica najveće je National Grid ikada i prvo od 2010., a također je najveće u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2009. i najveće u Evropi od 2021., pokazuju podaci Dealogica.

Najveći dioničari National Grid-a su BlackRock, Capital Research Global, The Vanguard Group, Abu Dhabi Investment Authority i Lazard Asset Management.

Britanija ima cilj dekarbonizirati svoj energetski sektor do 2035. a najava dolazi dan nakon što je britanski premijer Rishi Sunak raspisao nacionalne izbore 4. jula.

Reuters piše da su dionice National Grid-a pale za više od 10% na 10,09 funti do 10.40h. Druge britanske energetske firme također su oštro pale zbog zabrinutosti zbog političkog rizika u sektoru.

Firma, koja upravlja britanskim energetskim sustavima i upravlja poslovima s električnom energijom i plinom u New Yorku i Massachusettsu, izdvojila je oko 31 milijardu funti za prijenos i distribuciju električne energije u Velikoj Britaniji, a ostatak je namijenjen Sjedinjenim Državama.

Izdavanje prava na 1,09 milijardi novih dionica iznosi 645 penija po dionici na temelju sedam novih dionica za svake 24 postojeće dionice, rekla je firma, što predstavlja popust od 34,7%, prilagođen kako bi odražavao preporučenu konačnu dividendu za 2024. od 39,12 penija po dionici.

Firma namjerava prodati svoj LNG terminal Grain i posao obnovljivih izvora energije na kopnu u SAD-u kako bi se usredotočila na poslovanje s mrežom.