Energetika.ba
Novosti

Neophodnost upotrebe energije iz obnovljivih izvora u transportu

Autor: Energetika.ba
Neophodnost upotrebe energije iz obnovljivih izvora u transportu

Udruženje za elektromobilnost predstavilo je u okviru “Platforme za nisko-karbonski urbani razvoj u Srednjobosanskom kantonu (SBK) ” ekološki prihvatljiva vozila s ciljem da se doprinese implementaciji ekološkog izazova Toyota BiH.

Globalni Toyota ekološki izazov 2050. predstavljen je 2015. godine i obuhvata šest izazova koji se odnose na izazove u poslovanju, istraživanju novih proizvoda i usluga, te podršci pojedincima u poboljšanju prirodnog okruženja. Promocija hibridnih vozila Toyota RAV4 i Toyota Camry bila je fokusirana na Toyota ekološki izazov 1 - Novo vozilo s nultom emisijom CO2.

Promocija je organizirana u saradnji s Toyota BiH i Bunjo d.o.o., ovlaštenim Toyota partnerom, a priliku za kratki test, među ostalim, dobili su Vinko Miljak i Esmin Hajdarević iz Ministarstva privrede SBK, te Admir Hadžiemrić načelnik općine Travnik.

Tokom prezentacije Armina Hodžića, direktora Sektora za energetiku Privredne komore FBiH, uime Udruženja za elektromobilnost, posebno je istaknut Ugovor o uspostavi Energetske zajednice, prema kojem je BiH dužna transponirati i implementirati Direktivu 2009/28/EC o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora.

- Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj koju implementira Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH, u deset kantona, predstavlja svojevrsnu priliku za javnu promociju neophodnosti upotrebe energije iz obnovljivih izvora u transportu - istakao je Hodžić, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.

(FENA)