Energetika.ba
problem u gradnji dalekovoda

Nestašica struje prijeti Australiji

Autor: Energetika.ba
Nestašica struje prijeti Australiji
Foto: Ilustracija

Australija se suočava s rizikom nestašice struje zbog kašnjenja u gradnji dalekovoda povezanih s vjetroelektranama i solarnim farmama, rekao je u utorak operater tržišta energije, što predstavlja izazov za planove energetske tranzicije zemlje.

Australski operator energetskog tržišta (AEMO) rekao je da bi kašnjenje puštanja u rad EnergyConnecta, 900 km dalekovoda koji povezuje mrežu u tri države, kao i konzervacija elektrana na plin i mazut u Južnoj Australiji mogli utjecati na elektroenergetsku mrežu. Australska elektroprivreda bori se da ispuni ultrambiciozan vladin cilj za 82% obnovljive energije do 2030. sa sadašnjih oko 40% zbog izazova u širenju prijenosnih mreža za upravljanje novim zelenim projektima koji se nalaze daleko od centara potražnje.

Nekoliko australskih farmera odbija dopustiti visokonaponskim dalekovodima da prijeđu preko njihove zemlje, što ugrožava planove za poticanje proizvodnje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija, prenosi Reuters. Kako bi se izbjegle nestašice opskrbe, potrebno je oko 10.000 km novih i moderniziranih dalekovoda, rekao je AEMO u izvještaju u decembru.

U poređenju s prošlogodišnjim izgledima, izvještaj AEMO-a kaže da su se rizici pouzdanosti povećali u Novom Južnom Walesu i Victoriji, dvjema državama s najvećim potrošačem energije, od 2024.-25. do 2027.-28., te u Južnoj Australiji 2026.-27.

Izvršni direktor AEMO-a Daniel Westerman je rekao da će AEMO ponuditi rezervne zalihe za podršku Victoriji i Novom Južnom Walesu kako bi se izbjegle nestašice u opskrbi sljedećeg ljeta, koje obično počinje u decembru na južnoj hemisferi.