Energetika.ba
PREMIJER FBIH

Nikšić govorio o povećanju cijena struje, uputio kritike FERK-u

Autor: Energetika.ba
Nikšić govorio o povećanju cijena struje, uputio kritike FERK-u
Foto: Biznis.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić komentarisao je prijedlog koji je Elektroprivreda BiH uputila FERK-u za linearno povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

On je rekao da je prvi prijedlog predviđao da se cijena struje poveća onima koji više troše, ali da je FERK "znajući da idu", odbio taj prijedlog.

"Sad se oni malo tu trude da 'štite interes Elektroprivrede' od njih samih...", rekao je i dodao:

"Kao što smo to radili u mom prvom mandatu nekad 2011., 2012. godine pa su radile i Vlade nakon toga, Vlada Federacije će se odreći dijela svojih prihoda od toga i onim domaćinstvima koja su u stanju socijalne potrebe neće biti povećanja električne energije", kazao je Nikšić.

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH uputila je regulatoru prijedlog za linearno povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja, saopćili su iz ove kompanije, a nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60%),

Elektroprivreda BiH ranije danas je također navela kako smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca, a kako bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije.