Energetika.ba
Sarajevo Business Forum

Nikšić poziva na ulaganje u zelenu energiju kao pokretača održivog razvoja

Autor: Energetika.ba
Nikšić poziva na ulaganje u zelenu energiju kao pokretača održivog razvoja
Foto: Fena

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas na otvaranju Sarajevo Business Foruma da je u današnjem svijetu agresivnih politika, koje uništavaju živote ljudi, smanjuju naš dohodak i ugrožavaju sigurnost, nužno podržati inicijative koje promovišu stabilnost i prosperitet te potiču saradnju i integraciju.

U tom smislu, istakao je potpuno opredjeljenje Vlade FBiH za ubrzane euroatlantske integracije naše zemlje, jer u globalnim dešavanjima, kako je rekao, razumijemo da ta pitanja nisu samo pitanja ekonomskog napretka već strateškog interesa koji može doprinijeti stabilnosti i prosperitetu ovog regiona i same Evropske unije.

Nikšić je rekao da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova današnjice te da ulaganje u zelenu energiju postaje neophodno i ključno za tranziciju ka održivom energetskom sistemu.

Naveo je da Federacija BiH, ali i cijela Bosna i Hercegovina, sa svojom pozicijom, blizinom velikih tržišta i povoljnim investicijskim okruženjem nudi mogućnost dobrog poslovanja, te je posebno naglasio važnost ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kao pokretače napretka.

- Razvoj Federacije i Bosne i Hercegovine kao zemlje s velikim industrijskim iskustvom mora biti orijentisan na stvaranje proizvoda sa višom dodanom vrijednošću i takav pristup mora i može rezultirati zadovoljstvom investitora i uposlenika - poručio je Nikšić.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da se cijela regija zapadnog Balkana nalazi na svojevrsnoj raskrsnici i da će odluke koje donesemo danas odrediti ne samo naš ekonomski prosperitet već i održivost i kvalitet života budućih generacija.

Pozvao je da se iskoriste prilike za pokretanje aktivnosti koje mogu pokrenuti održivi razvoj i poboljšati standard života naših građana.

Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina u fazi pregovora s Evropskom unijom postaje vrlo privlačno tržište za strane investicije a bh. vlasti rade na provođenju reformi čime BiH postaje konkurentna i poželjna destinacija, prenosi Fena.

Turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir kazao je da je njegova zemlja u potpunosti posvećena namjeri da podijeli svoja iskustva za postizanje ekonomskog rasta i prosperiteta sa cijelim Balkanom.

Naglasio je da stabilnost na Balkanu mora biti praćena ekonomskim napretkom te da će Turska nastaviti podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

Ovogodišnji 13. forum okupio je ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.