Energetika.ba
Novosti

Njemačka: Konačno počela gradnja podzemnog dalekovoda vrijednog 10 milijardi eura

Autor: Energetika.ba
Njemačka: Konačno počela gradnja podzemnog dalekovoda vrijednog 10 milijardi eura

Nakon cijelog desetljeća kašnjenja, Njemačka je konačno započela izgradnju SuedLinka, ključnog visokonaponskog dalekovoda za opskrbu južnih regija električnom energijom

Daleke 2013. godini njemački operateri mreža visokog napona bili su suočeni sa zagonetkom: kada se nuklearne elektrane u zemlji isključe, kako je i planirano, kako će se strujom opskrbljivati južna Njemačka?

Njihovo rješenje bio je plan za izgradnju dalekovoda vrijednog 10 milijardi eura koji bi trebao prenositi struju iz vjetroelektrana na sjeveru do samog središta europskog kontinenta, što je ujedno i najveći pojedinačni projekt njemačke energetske tranzicije.

"SuedLink jamči sigurnu opskrbu strujom u Bavarskoj i u Baden-Württembergu," pojasnio je vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck, koji je nazočio početku izgradnje, počevši od velikog tunela promjera četiri metra na dubini od 20 metara koji se prolazi ispod rijeke Elbe.

Kada se dalekovod konačno završi, što bi po planu trebalo biti početkom 2028. godine, imat će ukupnu duljinu od 700 kilometara, i kapacitet nosivosti od 4 gigavata snage. Nakon što se Bavarska usprotivila prvotnom planu da dalekovod bude na nosećim stupovima, on će umjesto toga prolaziti ispod zemlje. Dozvole su već osigurane za izgradnju prvih 17 kilometara.

Energija koja prolazi kroz kabel bit će toliko intenzivna da se očekuje kako će male količine trenja od stvoriti toplinu koja ćeisijavati i zatim oštetiti tlo iznad kabelskog tunela. No, čak i takav, SuedLink je daleko od pružanja dovoljnog kapaciteta za prijenos maksimalne proizvodnje vjetroelektrana u njemačkim priobalnim regijama na sjeveru zemlje.

"Svakako govorimo o nekih 20 gigavata dodatnog transportnog kapaciteta koji će se još morati dodati, kako bi se putpuno iskoristila snaga vjetra za vrijeme olujnih perioda," izjavio je Philip Gordon iz think tanka Sgora Energiewende za njemački NDR.

Još se dosta treba napraviti kako bi bogati njemački jug bio dobro opskrbljen električnom energijom. Bavarska se u prosjeku oslanja na uvoz električne energije oko 7000 sati godišnje, izjavio je Tim Meyerjürgens, izvršni direktor operatera električne mreže TenneT koji bi trebao upravljati dalekovodom.

Prema izvješću vlade iz jula, Njemačka želi postaviti gotovo 14.000 kilometara novih dalekovoda, kako bi se ispunile nove i drugačije potrebe zemlje dok prolazi kroz duboku energetsku tranziciju, prenosi Euractiv.

Od tog broja, oko 2000 kilometara već je u funkciji, još 1500 je trenutno u izgradnji, a lavovski dio još uvijek stoji, jer je zaglavio u njemačkoj birokraciji. U narednim godinama očekuje se da će početi izgradnja nekih 5400 kilometara novih dalekovoda.

"Vlada je olakšala ubrzani početak gradnje, reformom Zakona o energetskoj industriji. Time pokazujemo kako možemo velike projekte staviti na 'turbo'," pojasnila je Ingrid Nestle, glasnogovornica za energetsku politiku stranke Zelenih.

Klaus Müller, prvi čovjek njemačke savezne agencije za električnu mrežu, izjavio je kako bi zakoni koje je usvojila sadašnja vlada mogli ubrzati postavljanje novih dalekovoda.

"Savezna vlada iskoristila je prošlu godinu za uvođenje cijelog niza zakona koji ubrzavaju taj proces. Savezna uprava za mreže sad može brže izdavati odobrenja," kazao je za list Die Welt.

(Energetika.ba)