Energetika.ba
Novosti

Njemačka mora stopirati brojne projekte u energetskoj tranziciji

Autor: Energetika.ba
Njemačka mora stopirati brojne projekte u energetskoj tranziciji

Njemačka vlada zamrznula je nekoliko dijelova budžeta do kraja 2023. godine.

Kako javljaju strane agencije, odluku je donijelo ministarstvo finansija nakon što je njemački Ustavni sud prije nekoliko dana šokantno presudio da njemačka savezna vlada ne smije koristiti sredstva namijenjena za ublažavanje koronakrize za mjere borbe protiv klimatskih promjena.

Ovim bi mogla biti pogođena industrija koja bi se mogla suočiti s povećanim troškovima energije. Tokom pandemije covida-19, njemačka vlada pripremila je rebalans budžeta za 2021. godinu kojim je, zbog vanredne situacije, zemlji dala zeleno svjetlo za zaduživanje za 60 milijardi eura uprkos ograničenjima javnog duga.

Berlin na kraju nije iskoristio ta sredstva za otklanjanje posljedica izazvanih koronom, pa su aktuelne vlasti novac preusmjerile u klimatski fond. Gotovo 200 zastupnika zastupničkog doma smatralo je da vlada izbjegava ograničenja zaduženja pa su se obratili Ustavnom sudu, koji je presudio da je riječ o neustavnom miješanju u budžet.

Ustavni sud je slijedio tumačenje da klimatske promjene nisu nepredviđena kriza koja zahtijeva hitan odgovor, kako su vladajući pravdali svoj potez.

Novac je trebao biti iskorišten za plaćanje klimatskih, infrastrukturnih i privrednih mjera. Još nije jasno ni hoće li njemačka vlada moći usvojiti predloženi budžet za iduću godinu.

Njemački ministar privrede Robert Habeck u članku magazina Manager upozorio je da je gubitak finansiranja značio da je podrška industriji u njenoj transformaciji prema ugljičnoj neutralnosti zbog te odluke postala puno teža. Naprimjer, posebni ugljični ugovori za razliku (CfD) s proizvođačima čelika više se nisu mogli provoditi prema planu.

"Ovo će biti težak izazov za ovu industriju", rekao je Habeck, uz dodatak da se mora pronaći novac negdje drugo, kako bi se izbjeglo preseljenje industrije izvan Njemačke.

(Energetika.ba)