Energetika.ba
Novosti

Njemačka pretekla Norvešku po prodaji elektičnih vozila

Autor: Energetika.ba
Njemačka pretekla Norvešku po prodaji elektičnih vozila

Njemačka je pretekla Norvešku i postala najveće evropsko tržište električnih automobila, što je znak da su kupci u ovoj zemlji sve zagrijaniji za novu tehnologiju, budući da Volkswagen i Dajmler pojačavaju svoju proizvodnju vozila na baterije kako bi parirali američkoj kompaniji "Tesla".

Prodaja vozila sa električnim punjenjem skočila je u Njemačkoj u prvom tromjesečju 2018. godine za 70 odsto na 17.574 automobila, potisnuvši prvi put Norvešku sa liderske pozicije, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila, izveštava agencija "Bloomberg".

Ovaj podatak obuhvata potpuno električne automobile, kao što je "Teslin" model S, kao i plug-in hibride poput BMV-ovog Aktiv Turera serije-2.

Volkswagen, Dajmler i BMV vrše izmjene na svojim linijama za montažu kako bi odgovorili strožim evropskim propisima o motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, donijetim nakon skandala o VW-a sa emisijom gasova 2015. godine, prenosi Tanjug.

Širom Evrope prodaja električnih vozila je porasla za 41 odsto, pri čemu automobili s pogonom samo na baterije bilježe rast prodaje od 35 odsto, plug-in hibridi od 47 odsto, dok je kupovina dizelaša u EU pala za 17 posto.

Energetika.ba