Energetika.ba
ministarstvo energetike

Norveška će rudariti morsko dno

Autor: Energetika.ba
Norveška će rudariti morsko dno
Foto: X

Norveška je ponudila velike površine u arktičkom morskom dnu za istraživanje minerala i namerava da dodijeli licence kompanijama u prvoj polovini 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Tako bi mogla da postane prva zemlja na svijetu koja je započela komercijalno podmorsko rudarstvo u nadi da će vaditi minerale potrebne za solarne panele, vjetroturbine i baterije za električne automobile.

- Svijetu su potrebni minerali za zelenu tranziciju i vlada želi da istraži da li je moguće održivo vaditi minerale sa morskog dna u norveškom kontinentalnom pojasu - rekao je ministar energetike Terje Asland u saopštenju.

Preliminarne zvanične procjene pokazuju, prema Vladi, značajne akumulacije metala i minerala, od bakra do minerala rijetkih zemalja.

U januaru je norveški parlament izglasao otvaranje oko 280.000 kvadratnih kilometara morskog dna za istraživanje minerala, koji se proteže od ostrva Jan Majen do arhipelaga Svalbard.

Vlada je ponudila površine koje pokrivaju oko 38% odobrene površine, a izabrala ih je na osnovu interesovanja u rudarskom sektoru, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Ekolozi namjeravaju da osporavaju planove vlade na sudu, prenosi Ekapija.

Područje koje se nudi za istraživanje je "šokantno veliko" s obzirom na upozorenja naučnika o mogućem uticaju na osjetljive ekosisteme, naglasio je Greenpeace.

Planiranom istraživanju protive se i zemlje poput Francuske i Evropskog parlamenta, pozivajući na globalni moratorijum za bolje proučavanje uticaja na organizme u dubokom moru.

Norveška vlada tvrdi da će početna faza istraživanja imati minimalan utjecaj na organizme i da će kompanije morati da dobiju posebnu dozvolu za rudarenje.