Energetika.ba
Novosti

Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

Autor: Energetika.ba
Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa državnom kompanijom JP Elektroprivreda BiH, sa zadovoljstvom najavljuje potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške revolucionarne tehnologije posebno dizajnirane da direktno zamijeni ugalj.

Pilot projekat će se provoditi u najvećoj bosanskohercegovačkoj termoelektrani na ugalj u gradu Tuzli.

Ovo je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije. Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti.

Ova inicijativa je već izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj projekat, ponosni smo što doprinosimo razvoju i jačanju odličnih odnosa između Norveške i Bosne i Hercegovine.

Povodom potpisivanja sporazuma Ambasada Norveške na čelu sa Nj.E. ambasadorom Olavom Reinertsenom, posjetit će TE Tuzla 20. juna 2023. godine. Ovo označava početak plodne i dugoročne saradnje između Bosne i Hercegovine i Norveške u borbi protiv emisije stakleničkih plinova.

Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH, Vladom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju ovog pilot projekta.

Uvjereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini, poručili su iz GEIA AS.

Energetika.ba