Energetika.ba
među najvećim na svijetu

Nova baterijska fabrika blizu Los Angelesa pojačava elektroenergetsku mrežu Californie

Autor: Energetika.ba
Nova baterijska fabrika blizu Los Angelesa pojačava elektroenergetsku mrežu Californie
Foto: Ilustracija

Jedna od najvećih fabrika baterija u blizini Los Angelesa bit će među najvećima na svijetu kada počne s radom kasnije ove godine, obećavajući jačanje elektroenergetske mreže Kalifornije tokom vrhunca ljetne sezone i pomažući državi da ispuni ambiciozne klimatske ciljeve.

Nova Power Bank firme Calpine vrijedna milijardu dolara, izgrađena na mjestu propale plinske elektrane, moći će napajati otprilike 680.000 domova do četiri sata kada je napunjena. Mogla bi pomoći u potpori industriji obnovljive energije u Kaliforniji, koja pokriva više od trećine energetskih potreba države.

Baterijski bank od 680 megavata litij-ionskih baterija je velik čak i za Kaliforniju, koja ima oko 55% kapaciteta pohrane energije u zemlji, prema podacima Uprave za energetsku informaciju SAD-a.

Calpine će uvesti u pogon 620 MW banke u dva faze ove godine počevši od ljeta, a preostalih 60 MW otvorit će se 2025. godine. Projekti baterija u stotinama megavata postaju sve češći. Takvi veliki sistemi postoje ili su u razvoju u Californiji, Floridi, Australiji, Velikoj Britaniji i Kini.

Nova postrojenja firme Calpine dio su eksplozije skladištenja u SAD-u usredotočene na Californiju i Teksas, dva države s velikim i rastućim količinama vjetroenergije i solarne energije.

Pohranjivanje energije smatra se ključnim za proširenje obnovljive energije jer omogućava da se električna energija koja se proizvodi kada sunce sija ili vjetar puše koristi kasno tokom dana kada je potrebna potrošačima, prenosi Reuters.

Californija je bila pionir u zahtijevanju da njezini javni servisi počnu nabavljati skladištenje energije prije više od decenije.

Očekuje se da će država trebati oko 50 gigavata skladištenja baterija kako bi zadovoljila svoj cilj do 2045. godine da sva njena energija potječe iz izvora bez ugljika, što je porast s oko 7 GW danas.

Calpine, najpoznatija u državi po svojoj floti plinskih postrojenja, ima oko 2.000 MW kapaciteta baterija u razvoju. Kapacitet baterija dramatično se proširio u California-i od 2020. godine, kada su tokom ljetne vrućine izbijali prekidi u opskrbi energijom, što je natjeralo državne dužnosnike na pokretanje hitne nabave.

Dvije godine kasnije, baterije su pružile vrijednu energiju tokom septembarske vrućine, čineći 2,4% proizvodnje tokom večernjih sati, prema operateru mreže države, Kalifornijskom neovisnom operatoru sistema.

"Ova će elektrana pomoći u stabilizaciji mreže, posebno u svrhu pouzdanosti", rekla je Emily Precht, strateška upraviteljica porijekla u Calpineu, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt u Menifeeu, Californija. "Kada ljudi dođu kući s posla i priključe svoje električne automobile, upale perilice za suđe i klima uređaje, postoji velika potražnja za energijom, ali ne toliko proizvodnje solara.

Imati nešto što čuva energiju iz sredine dana i premješta je u razdoblje visoke potražnje pomoći će učiniti mrežu otpornijom."

Nove instalacije za pohranu energije u mreži u SAD-u porasle su za 98% prošle godine, prema istraživačkoj firmi Wood Mackenzie, koja očekuje rast od 30% ove godine.

Instalacije baterija još uvijek se moraju suočiti s izazovima dozvola i dugih redova za povezivanje koji usporavaju njihovo širenje, rekao je Wood Mackenzie. Također se moraju suočiti s plinom, koji danas još uvijek osigurava više od polovice energetskih potreba Californije.