Energetika.ba
Novosti

Nova Uprava EPBIH dala instrukcije za rad rudnicima

Autor: Energetika.ba
Nova Uprava EPBIH dala instrukcije za rad rudnicima

Dr. Sanel Buljubašić, v.d. generalni direktor i v.d. članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH razgovarali su s direktorima rudnika Koncerna EPBiH o poslovanju rudnika u periodu od 2009. do 2023.godine, s akcentom na rezultate ostvarene u proteklih sedam mjeseci. Konstatovano je da je situacija u svim rudnicima izuzev „Gračanice“ izuzetno teška i kompleksna te da pojedini, poput RMU „Zenica“, ne mogu poslovati bez pomoći Vladajućeg društva.

Nakon detaljne analize stanja Uprava JP Elektroprivreda BiH dala je jasne instrukcije o pravcu i načinima djelovanja rudnika, kako bi se proizvodnja uglja stabilizovala i bile ispunjene ugovorene obaveze o isporukama za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, uz preciziranje mjera koje je potrebno provesti s ciljem prevazilaženja izuzetno teške situacije i unapređenja posebno u oblasti zaštite na radu.

U skladu s dobivenim instrukcijama, rudnici će u narednom periodu pripremiti plan dostizanja proizvodnih parametara s jasnim rokovima, aktivnostima i zadacima.

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH je bez obzira na zatečeno teško stanje u rudnicima, bezrezervno opredjeljena za podizanje nivoa njihovog rada na najviši nivo.

Tokom prvog radnog sastanka Uprave Vladajućeg društva i direktora rudnika, ukazano je na zajedničku odgovornost u očuvanju stabilnosti elektroenergetskog sistema i potrebu da se koordiniranim djelovanjem i saradnjom osiguraju uslovi za isporuke potrebnih količina uglja za rad termopostrojenja koji ne smije biti ugrožen i time dovedeno u pitanje snabdijevanja kupaca.

(Energetika.ba)