Energetika.ba
Projektne aktivnosti

Vlada FBiH izdvojila značajna sredstva za projekte energetske efikasnosti

Autor: Energetika.ba
Vlada FBiH izdvojila značajna sredstva za projekte energetske efikasnosti
Foto: Fena

Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja danas je zaključkom usvojen Plan aktivnosti Implementacione jedinice projekta "Energetska efikasnost u javnim zgradama'' za Federaciju BiH u 2024. godini.

Projekt provodi Jedinica za implementaciju projekta (PIU) formirana u okviru ovog ministarstva, a glavni cilj je poboljšanje energetske efikasnost javnih zgrada s fokusom na fakultete, škole i vrtiće u BiH, a time i pružanje javnih usluga u obrazovnom sektoru, kao i smanjenje siromaštva, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Projektne aktivnosti koje će se finansirati su energetski efikasna rekonstrukcija i modernizacija 15 obrazovnih objekata, kao i usluge Projektnog implementacionog konsultanta i drugih konsultanata. Planom je navedeno da je tokom 2024. godine planirana provedba mjera energetske efikasnosti na devet od 15 odabranih javnih objekata s područja Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona.

Kako je istaknuto, radi se o OŠ Centar Tuzla, Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj školi Tuzla, Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi Tuzla, Gimnaziji Tuzla, te JU OŠ Kalesija. Zatim, riječ je o Prvoj osnovnoj školi Zavidovići, Područnoj školi Ribnica Zavidovići, Područnoj školi Brezik Zavidovići, Područnoj školi Poljice Zavidovići, OŠ “Alija Nametak” Zenica, OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica, OŠ Kakanj Termoelektrana Zenica, OŠ “Hamza Humo” Babino Kakanj, te Islamsko-pedagoškom fakultetu Bihać i OŠ Bosanska Otoka.

Projekt „Energetska efikasnost u javnim zgradama” za Federaciju BiH odnosi se na promociju energetski efikasne obnove i modernizacije odabranih javnih zgrada u obrazovnom sektoru u BiH. Svrha Projekta je doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju u BiH te zaštiti klime na globalnom nivou, a on će trajati do 30. septembra 2026. godine.

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela i Odluku o prijenosu izvršenih građevinskih radova u okviru Projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018–2026.”, u iznosu od 1.586.802 KM.

U okviru projekta na objektima Doma zdravlja Mostar (258.366 KM), Osnovne škole “Fra Lovro Karaula” PŠ Vidoši Livno (496.795 KM), Obrtnička škola “Ruđer Bošković” Ljubuški (242.566 KM), Osnovne škole Arnauti Zenica (351.213 KM) i Osnovne škole Vozuća Zavidovići (237.861 KM) izvedeni su građevinski radovi na zamjeni vanjske stolarije, ugradnji termoizolacije na vanjske zidove i termoizolaciji tavanskog prostora, te ugradnji termoregulirajućih radijatorskih ventila, kao i zamjeni kotlova centralnog grijanja i ugradnje toplotne pumpe, navodi se u saopćenju.