Energetika.ba
Novosti

Novi Citroen C4 Cactus će imati električni pogon

Autor: Energetika.ba
Novi Citroen C4 Cactus će imati električni pogon

Kompanija Citroen planira predstaviti novi C4 Cactus 2020. godine te ga ponuditi i u verziji s električnim pogonom, naravno, uz konvencionalne motore.

Kompaktni SUV je nedavno "zategnuo bore" nakon što je stigao na tržište 2014. godine te tako produžio život do kraja ovog desetljeća. Međutim, novi model će napustiti staru PF1 platformu i preći na novu CMP platformu koju će dijeliti sa sljedećim Peugeotom 208 i Opel Corsom.

Nova platforma je dizajnirana tako da je kompatibilna s konvencionalnim i električnim pogonom. Citroenov potpredsjednik za globalni marketing i komunikacije Arnaud Belloni je za Autocar potvrdio da će C4 Cactus biti prvi električni model kompanije od gradskog automobila C-Zero.

Što se tiče planova za elektrifikaciju koje ima PSA Grupa, u budućnosti ćemo vidjeti plug-in hibridne ili električne automobile Citroena, DS-a, Peugeota i Opela. Modeli će se početi pojavljivati već naredne godine.

Ono što je poznato o narednom Citroenu C4 Cactus jeste da će biti inspirisan konceptom Cxperience iz 2016. godine, imat će još udobnija sjedišta i bit će znatno bolji od prethodnog. Možemo očekivati niz Puretech benzinskih i BlueHDI dizelskih motora, naravno uz električnu verziju.

Prije dolaska novog C4 Cactusa, Citroen će naredne godine predstaviti dva nova koncepta. Prvi će debitovati u Ženevi i najavit će revoluciju brenda, bit će to mali gradski automobil koji će najaviti pristupačni produkcijski serijski model.

Potom će u Šangaju biti predstavljen drugi koncept o kojem zasad nema informacija.

Energetika.ba