Energetika.ba
Novosti

Novi projekti energetske efikasnosti u Unsko-sanskom kantonu

Autor: Energetika.ba
Novi projekti energetske efikasnosti u Unsko-sanskom kantonu

redstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK), Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Bosni i Hercegovini, te gradskih uprava Bihaća i Cazina potpisali su danas ugovor o realizaciji još tri projekta energetske efikasnosti.

Ukupna vrijednost projekata je 485. 000 KM, a sredstva će biti usmjerena za izgradnju kotlovnice i modernizaciju sistema grijanja u zgradama Kantonalne vlade, Skupštine USK i Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim sanaciju krova i ugradnju grijnog sistema u sportskoj dvorani Tehničkog školskog centra u Bihaću, te zamjenu stolarije i sistema grijanja u Osnovnoj školi "Cazin 2".

-Posebno nam je drago što ponovo sarađujemo sa UNDP-om u BiH, s obzirom da je ta saradnja bila nakratko prekinuta. Vraćeno je povjerenje i odmah krećemo u realizaciju ovih izuzetno važnih projekata. Konkretno za ove projekte u Bihaću i Cazinu, resorno ministarstvo će izdvojit 250.000, UNDP 180.000 maraka, dok će ostatak sredstava osigurati dva grada - riječi su ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Naglašeno je kako je do sada uspješno realiziran veliki broj zajedničkih projekata, koji imaju višestruku isplativost.

-Mjere energetske efikasnosti smo proveli u više od 200 zgrada i to samo u okviru projekta 'Zeleni ekonomski razvoj' koji  je podržan od Vlade Švedske. U USK-u smo pored ova tri projekta radili na rekonstrukciji još 11 objekata i sanaciji sistema ulične rasvjete u Bihaću, a tu je i planirana ugradnja solarnih panela u Kantonalnoj bolnici - kazala je voditeljica Sektora za okoliš i energiju UNDP-a BiH Radiška Cupać.

Iz Grada Bihaća najavljeni su još neki zajednički projekti, kao što je kupovina kamiona za odvoz krupnog otpada kojeg će koristiti Javno komunalno preduzeće "Komrad".

(FENA)