Energetika.ba
Novosti

Novo otkriće stručnjaka: Recikliranje plastike nije rješenje za čist okoliš

Autor: Energetika.ba
Novo otkriće stručnjaka: Recikliranje plastike nije rješenje za čist okoliš

Recikliranje plastike može ovaj materijal učiniti toksičnijim i ovaj proces ne treba smatrati rješenjem za krizu onečišćenja, upozorio je Greenpeace prije najnovijeg kruga pregovora o međunarodnom sporazumu o plastici.

“Plastika je inherentno nekompatibilna s kružnom ekonomijom”, navodi globalna ekološka mreža u izvještaju koji objedinjuje istraživanja koja pokazuju da je reciklirana plastika otrovnija od svojih netaknutih sastojaka, prenosi Guardian.

Izvještaj, tempiran da se poklopi s početkom novih pregovora za potencijalni globalni sporazum o plastici, dolazi u trenutku kada je zasebno istraživanje otkrilo da razgradnja plastike za recikliranje raspršuje onečišćenje mikroplastikom u okoliš.

Predstavnici iz 173 zemlje prošle su se godine složili razviti pravno obvezujući ugovor koji će pokrivati “puni životni ciklus” plastike od proizvodnje do odlaganja, o kojem će se pregovarati tokom sljedeće dvije godine.

Sljedeće sedmice trebali bi se sastati u Parizu, na razgovorima koji su već kritizirani zbog isključivanja zajednica u zemljama u razvoju koje su oštećene odlaganjem i spaljivanjem plastičnog otpada, kao i marginaliziranih sakupljača otpada, koji su ključni za recikliranje.

Bez tih glasova postoji strah da će pregovori utjecati na korporativne interese. “Industrija plastike – uključujući fosilna goriva, petrokemijske tvrtke i tvrtke široke potrošnje – nastavlja predstavljati recikliranje plastike kao rješenje za krizu plastičnog onečišćenja”, rekao je Graham Forbes, koji vodi Greenpeaceovu globalnu kampanju za plastiku u SAD-u.

Ali… toksičnost plastike zapravo se povećava s recikliranjem. Plastici nema mjesta u kružnoj ekonomiji i jasno je da je jedino pravo rješenje za zaustavljanje onečišćenja plastikom masovno smanjenje proizvodnje plastike”.

Od 1950-ih proizvedeno je oko 8 milijardi tona plastike. Izvještaj Greenpeacea katalogizira recenzirana istraživanja i međunarodne studije koje pokazuju ne samo da se samo mali udio (9%) plastike ikada reciklira, već i da ona koja se reciklira završi s višim koncentracijama otrovnih hemikalija, umnožavajući njihovu potencijalnu štetu za ljude, zdravlje životinja i okoliša.

Reciklirana plastika, kaže se u izvještaju, često sadrži više hemikalija kao što su otrovni usporivači plamena, benzen i drugi karcinogeni, zagađivači okoliša uključujući bromirane i hlorirane dioksine te brojne endokrine disruptore koji mogu uzrokovati promjene u prirodnim razinama hormona u tijelu.

Otpadna plastika namijenjena recikliranju obično se izvozi iz zemalja s visokim dohotkom u siromašnije dijelove svijeta

Predviđa se da će se proizvodnja plastike utrostručiti do 2060. Greenpeace je rekao da svaki globalni sporazum o plastici mora postići trenutna značajna smanjenja proizvodnje plastike, kao prvi korak na putu prema potpunoj eliminaciji proizvodnje čiste plastike.

Ona plastika koja ostane mora se ponovno upotrijebiti što je više moguće, dok se razvijaju tehnologije zbrinjavanja otpada koje ne uključuju jednostavno spaljivanje ili zakopavanje, rekao je Greenpeace.

Energetika.ba