Energetika.ba
Nema nepravilnosti

Nuklearne elektrane u Japanu nisu oštećene nakon zemljotresa

Autor: Energetika.ba
Nuklearne elektrane u Japanu nisu oštećene nakon zemljotresa
Foto: X

Nuklearni regulator u Japanu je saopštio da nuklearne elektrane u Japanu nisu oštećene nakon niza zemljotresa koji su pogodili zemlju izlazećeg sunca.

"Nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama nakon niza jakih potresa u zapadnom Japanu i tsunamija visine 1,2 metra", saopćeno je.

Niz od 21 potresa magnitude 4,0 ili više pogodio je središnji Japan u nešto više od 90 minuta u ponedjeljak 1. januara, objavila je Japanska meteorološka agencija. Najjači potres pogodio je prefekturu Ishikawa u 16:10 po lokalnom vremenu (08:10 po srednjoeuropskom), jačine 7,6 po Richteru. Za usporedbu, potres koji je 2011. uzrokovao tsunami od 15 metara i nesreću u NE Fukuhima Daichii bio je jačine 8,9 po Richteru. U ovom potresu je poginulo više od 50 ljudi, a više od 40.000 kućanstva još je bez struje.

Reaktori u nuklearnim elektranama Ohi i Takahama tvrtke Kansai Electric Power u prefekturi Fukui, sjeverno od glavnog mjesta potresa u prefekturi Ishikawa, nisu bili pogođeni potresima, objavila je Uprava za nuklearnu regulaciju (NRA). NE Ohi ima dvije operativne jedinice, a NE Takahama četiri, a nalaze se oko 20 km jedna od druge i obje su u pogođenom području duž zapadne obale Japana.