Energetika.ba
PLan za 2026.

Nuveen Infrastructure i Exus razvijaju 800 MW baterijski projekat u Italiji

Autor: Energetika.ba
Nuveen Infrastructure i Exus razvijaju 800 MW baterijski projekat u Italiji
Foto: Ilustracija

Menadžer fonda za čistu energiju Nuveen Infrastructure (ranije poznat kao Glennmont Partners) i firma za upravljanje i razvoj obnovljivih izvora energije Exus Renewables su se složili da zajedno razviju portfelj projekata skladištenja energije baterijama snage od 800 MW u južnoj Italiji, pri čemu će svaka firma razviti portfelj od 400 MW.

Dogovor će rezultirati time da će Nuveen Infrastructure i Exus pokrenuti seriju nezavisnih projekata skladištenja energije baterijama (BESS) širom regije Puglia u Italiji.

To će činiti po četiri projekta svaka firma, s ukupnim kapacitetom od 100 MW po projektu.

Razvijač za sve projekte bit će neimenovani italijanski razvijač specijaliziran za sisteme skladištenja energije baterijama. Projekat će koristiti baterijski skladišni sistem The Battery Elements kompanije Alfen, izgrađen u modularnom dizajnu, sposoban za skladištenje 41 MWh energije.

Izgradnja prvih projekata u portfelju planirana je da počne u četvrtom kvartalu 2026. godine.

Francesco Cacciabue, globalni direktor investicija u čistu energiju u Nuveen Infrastructure, komentarisao je ovu najavu u saopštenju:

"Kako Italija nastavlja sa prelaskom na obnovljive izvore energije, tehnologija baterija imat će izuzetno važnu ulogu u podršci već ustaljenim proizvođačima čiste energije, kroz svoju sposobnost upravljanja problemima nestalnosti i povezanih fluktuacija cena.

"Kvalitet postojećih tehnologija skladištenja energije baterijama znači da su sada sposobne da ispune ovu ulogu, i bit će ključni omogućivač kako Italije, tako i Evrope u ostvarivanju svojih ciljeva za čistu energiju."

"Zbog toga smo zadovoljni što sarađujemo sa našim italijanskim razvijačem na ovom projektu i sigurni smo da će ovaj novi portfelj pružiti snažne povrate investitorima, dok istovremeno podržava tradicionalnije projekte obnovljivih izvora energije u regionu."

Ova najava je najnovija koja dolazi iz Italije, koju je Aurora Energy nazvala jednim od tri najbolja tržišta za investicije u skladištenje energije baterijama u Evropi, sa ambicioznim ciljem od 9 GW kapaciteta baterija do 2030. godine, zajedno sa otvaranjem svojih pomoćnih tržišta za BESS, prenosi Renewable Engineering International.

Alfonso Cebrián, šef međunarodnog poslovnog razvoja u Exusu, dodao je:

"Ovaj dogovor predstavlja naš prvi korak u širenju naše prisutnosti na italijanskom tržištu, signalizirajući našu namjeru da uspostavimo snažnu platformu za razvoj u Italiji koja je spremna da pokrene budući rast i inovacije u regionu."

Natalia Ordoñez, šef razvoja i izgradnje EU u Exusu, dodala je: "Naš sistematičan pristup razvoju ovih projekata, s osiguranim pravima na zemljištu i osiguranom priključkom na mrežu, dio je naše šire vizije da uspostavimo robustan tok projekata BESS-a širom Evrope."

Ovaj najnoviji korak u skladištenju energije za Nuveen Infrastructure dolazi nakon što su ušli na tržište 2023. godine sa najavom izgradnje BESS projekta snage od 30 MW u Finskoj.