Energetika.ba
Novosti

O unapređenju reforme energetskog sektora u BiH krajem marta u Neumu

Autor: Energetika.ba
O unapređenju reforme energetskog sektora u BiH krajem marta u Neumu

Energetski samit ove godine bit će održan od 23. do 25. marta ove godine u Neumu, a zajedno ga organizuju USAID, UNDP, Delegacija EU u BiH, GIZ u ime njemačke vlade i Britanska ambasada Sarajevo.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2022. okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

"Izuzetno sam zadovoljna što ove godine USAID zajedno sa partnerima organizira ovaj važan događaj. Spremni smo zajedno pomoći BiH u unapređenju reforme energetskog sektora kako bi građani mogli preuzeti aktivniju ulogu u energetskoj tranziciji BiH i iskoristiti prednosti, uključujući ublažavanje efekata klimatskih promjena", kazala je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Steliana Nedera, stalni predstavnik UNDP-a u BiH, kazala je kako su se organizaciji Energetskog samita u BiH priključili jer smatraju da sa partnerima dijele zajedničku viziju da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju mogućnost da se pridruže zelenoj energetskoj revoluciji i postanu aktivni pokretači promjena.

"Dekarbonizacija je važna za sve na našoj planeti jer već vidimo razorne efekte klimatskih promjena. Dekarbonizacija u Bosni i Hercegovini je izazov, ali sa svim takvim prekretnicama dolaze ogromne mogućnosti za nove i uzbudljive poslove, investicije i što je najvažnije čistu budućnost za našu djecu", kazala je Sibylle Strahl, Sector Fund Manager GIZ BiH.

Stefano Ellero, šef odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU, kaže da EU podržava dekarbonizaciju BiH kroz finansiranje i tehničku asistenciju.

"Dalji izvori finansiranja biće ubuduće dostupni iz Evropskog investicionog plana. Kako bi što bolje iskoristila ova sredstva, Bosna i Hercegovina bi trebala ubrzati implementaciju energetskih politika, u skladu sa svojim obavezama u Energetskoj zajednici, fokusirajući se na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske efikasnosti i sigurnost snabdijevanja energijom čime bi se smanjile štetne emisije i čime bi BiH postala konkurentnija na globalnom tržištu", kazao je Ellero.

Neil Kavanagh, zamjenik britanskog ambasadora u Sarajevu, ističe kako je borba protiv klimatskih promjena kroz globalnu energetsku tranziciju centralni stub britanskog predsjedavanja COP-om.

"Otvoren, iskren i svrsishodan dijalog između kreatora politika i vlada, radnika u energetskom sektoru, preduzeća i potrošača je od vitalnog značaja ako se želimo dogovoriti i pružiti čistiju, održivu i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Energetski samit će biti ključni trenutak na ovom putu", istakao je Kavanagh.

Energetski samit organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.

(Energetika.ba)