Energetika.ba
Novosti

Obnovljivi izvori u Evropi premašili ugalj

Autor: Energetika.ba

Američki portal 'Renewable Energy World.com' je izvijestio da je u 2017. godini proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Evropskoj uniji prvi put premašila onu iz termoelektrana na ugalj.

Kako se ističe, to su podaci iz izvještaja koje su objavili njemački klimatski lobist Agora Energiewende i britanski institut Sandbag.

Udio vjetroelektrana, sunčanih i elektrana na biomasu u proizvodnji električne energije u zemljama EU-a povećan je tako na 20,9%, dok je udio termoelektrana na lignit i smeđi ugalj u 2017. godini iznosio 20,6%.

No, svega godinu dana ranije, na termoelektrane na ugljen otpadalo je 21,5%, a na obnovljive izvore 18,8% udjela u proizvodnji električne energije.

Istovremeno, sve više evropskih elektroenergetskih firmi napušta, odnosno izdvaja svoje poslovanje s proizvodnjom električne energije iz fosilnih goriva, a posebno uglja. Pri tome se ponajviše ističu njemački E.ON, španska Iberdrola i danski Ørsted.

Istovremeno, sve je više zemalja EU-a kao što su Velika Britanija, Italija, Nizozemska i Portugal koje su u svojoj politici najavile potpuno napuštanje proizvodnje električne energije iz uglja, dok se očekuje da bi to Njemačka mogla objaviti 2019. godine.

Inače, proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj širom EU-a u 2017. godini pala je za 7%, čemu je najzaslužnije napuštanje takvih elektrana u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

S druge strane, u protekloj godini je širom EU-a došlo do porasta proizvodnje u termoelektranama na plin, uz istovremeno rekordno smanjenje proizvodnje u hidroelektranama.

Energetika.ba