Energetika.ba
Novosti

Od 2020. godine u Evropi će se prodavati samo električni Smartovi

Autor: Energetika.ba
Od 2020. godine u Evropi će se prodavati samo električni Smartovi

Njemački proizvođač automobila Daimler protekloga je tjedna na godišnjem skupu dioničara objavio kako planira elektrificirati cijelu svoju ponudu Smart automobila u Europi, i to do kraja ovog desetljeća. Na njima manje značajnom tržištu, onom Sjedinjenih Američkih Država, od prošle godine prodaju se samo električni Smartovi, a ista bi promjena trebala uskoro zahvatiti i Europu.

Ovaj potez u skladu je s Daimlerovom vizijom da do 2022. godine njihov Mercedes-Benz u svakoj klasi automobila ima barem jedan električni u ponudi. Kad je riječ o Smartu, do 2020. godine u Europi će se prodavati samo električne varijante ovog malenog gradskog automobila. U istom razdoblju počet će i elektrifikacija kombi vozila, kamiona i autobusa proizvedenih pod Daimlerovim markama.

Zanimljivo, nakon izbacivanja Smartova na fosilna goriva ova je marka automobila u SAD-u ostala u ponudi kod samo 27 od 85 službenih zastupnika, javlja Bug.hr.

U Europi Daimler trenutačno prodaje oko 100 tisuća Smartova godišnje, pa ostaje za vidjeti hoće li taj broj pasti ili pak porasti nakon što se prijeđe na potpuno električnu gamu vozila.

Trenutačno se Smart u inačici ForTwo na našem tržištu može nabaviti po cijeni od oko 42.000 KM, dok inačica ForFour, s četiri sjedala, stoji oko 52.000 KM, a kabriolet ForTwo oko 45.000 KM.

Deklarirana autonomija ovih malenih gradskih automobila s baterijom kapaciteta 17,6 kWh je 160 kilometara (ili 155 km za ForFour verziju). Pogone ih elektromotori snage 82 KS (60 kW), a najveća brzina ograničena je na 130 km/h.

Energetika.ba