Energetika.ba
Anglo American

Odbačena revidirana ponuda BHP-a, u iznosu od 34 milijarde funti

Autor: Energetika.ba
Odbačena revidirana ponuda BHP-a, u iznosu od 34 milijarde funti
Foto: Bloomberg

Rudarski div BHP Billiton dao je drugu ponudu za preuzimanje Anglo Americana, ali je ponovno odbijen.

Upravni odbor Anglo Americana je 13. svibnja 2024. odbacio revidirani prijedlog. BHP je razočaran što je angloamerički odbor odlučio ne surađivati s BHP-om u vezi s revidiranim prijedlogom i poboljšanim uslovima.

BHP i dalje vjeruje da bi kombinacija ova dva poslovanja donijela značajnu vrijednost za sve dioničare.

BHP-ov novi prijedlog procjenjuje Anglo American na 34 milijarde funti, oko tri milijarde više od početne ponude od 31 milijarde funti.

Nova ponuda svih dionica vrijedi £27,53 po običnoj dionici Anglo Americana, a BHP i dalje predlaže da Anglo proda svoje udjele u Anglo American Platinumu i Kumba Iron Oreu, vraćajući gotovinu dioničarima.

Izvorni prijedlog BHP-a bio je vrijedan 25,08 funti po dionici. Ali otkako je posao izašao na vidjelo prošlog mjeseca, dionice Angla jutros su porasle na oko 28 funti, prenosi SEEbiz.

Mike Henry, glavni izvršni direktor BHP-a, insistira da dogovor ima smisla, rekavši:

"BHP i Anglo American strateški su usklađeni, a kombinacija je jedinstvena i uvjerljiva prilika za otključavanje značajnih sinergija spajanjem dvaju visoko komplementarnih poduzeća svjetske klase. Kombinirano poslovanje imalo bi vodeći portfelj visokokvalitetne imovine u bakru, potaši, željeznoj rudi i metalurškom ugljenu, a BHP bi donio svoju operativnu izvrsnost kako bi povećao povrat od te visokokvalitetne imovine", zaključio je.

Dionice Anglo Americana pale su 2% na £27,22.