Energetika.ba
Novosti

Održana treća sjednica Zelenog kluba

Autor: Energetika.ba
Održana treća sjednica Zelenog kluba

U okviru Energetskog summita, koji se tijekom protekla tri dana održavao u Neumu, održana je treća sjednica Zelenog kluba, neformalne grupe koja okuplja zastupnice i zastupnike sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tijekom sjednice razgovaralo se o namjeri Republike Hrvatske da neposredno uz bosanskohercegovačku granicu, na lokalitetu Trgovska gora, uspostavi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, priopćeno je iz Tajništva Parlamentarne skupštine BiH.

Konstatirano je da se radi o višeslojnom i izuzetno velikom problemu kojem nije posvećena dovoljna pozornost, a kako se navodi u priopćenju, intencija Kluba je da se to pitanje dovede u fokus pozornosti institucija vlasti na svim razinama, da se ojača njihova međusobna komunikacija i suradnja, ali i da to postane redovna tema prilikom susreta najviših dužnosnika BiH i Hercegovine i Hrvatske.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Narodne skupštine Republike Srpske Jasmin Emrić i Vanja Bajić, inače članovi Zelenog kluba, su kroz uvodna izlaganja istaknuli negativne efekte po stanovništvo u BiH ukoliko se na ovoj lokaciji uspostavi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Zaključeno je kako će se 29. svibnja u Parlamentarnoj skupštini održati konferencija na koji će se o spomenutoj temi razgovarati predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina , zatim predstavnici institucija, agencija i nevladinog sektora te neovisni eksperti. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedatelj Zelenog kluba Saša Magazinović istaknuo je da je ovo jedno od pitanja o kojem postoji puna suglasnost u Parlamentu BiH jer su se do sada parlamentarci na ovu temu izjašnjavali jednoglasno.

Inače, tijekom sjednice je ponovljeno da Zeleni klub aktivno radi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, stoji u priopćenju.

Energetika.ba / FENA