Energetika.ba
Novosti

OMV ne zaustavlja projekte u Iranu

Autor: Energetika.ba
OMV ne zaustavlja projekte u Iranu
Austrijski energetski div OMV odlučio je da unatoč američkim pritiscima neće obustaviti svoje iranske projekte.

Čelnik kompanije Johann Pleininger izjavio je na godišnjoj skupštini kako kompanija pažljivo promatra razvoj političke situacije u SAD-u i Europskoj uniji.

- Projekt se nastavlja, nismo ga zaustavili, izjavio je Pleininger.

OMV je u svibnju 2016. godine potpisao memorandum o razumijevanju za projekte u području Zagros, na zapadu Irana te za polje Fars na jugu zemlje. U lipnju 2017. godine OMV i Gazprom objavili su memorandum o razumijevanju te suradnji u iranskom naftnom sektoru.

Otkad je američki predsjednik Donald Trump 8. svibnja najavio da će povući SAD iz sporazuma europski su se čelnici obvezali da će pokušati održati iransku trgovinu energentima i investicije u tu državu, no naglasili su da to neće biti lako.

Iran je u sklopu sporazuma pristao zaustaviti razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje većine sankcija Zapada. Nakon što se vratila prijetnja američkih sankcija, neke inozemne tvrtke već su signalizirale da će se povući iz Irana, prenosi SEEbiz.eu.

Predstavnici Britanije, Njemačke, Francuske, Kine i Rusije sastaju se u petak u Beču kako razgovarali o sljedećim koracima nakon povlačenja SAD-a.

Energetika.ba