Energetika.ba
Novosti

Opel vraća ime Manta, koristit će ga za električni automobil

Autor: Energetika.ba
Opel vraća ime Manta, koristit će ga za električni automobil

Opel namjerava oživjeti ime Manta i koristiti ga za električni automobil koji stiže sredinom ovog desetljeća.

Električni model Manta bit će dio Opelove transformacije u brend koji proizvodi isključivo električne automobile. Šef Opela Michael Lohscheller je potvrdio oživljavanje Mante, modela koji je predstavljao coupe sa stražnjim pogonom, tokom događaja na kojem su najavljene ogromne investicije u elektrifikaciju.

Opel će u potpunosti postati proizvođač električnih automobila u Evropi do 2028. godine, a Manta se očekuje sredinom ovog desetljeća.

Nedavno predstavljena restaurirana i elektrificirana verzija originalnog modela Manta A je poslužila za demonstraciju električne tehnologije, ali će novi model biti radikalno promijenjen.

Tokom pomenutog događaja je pokazan samo jedan teaser koji ipak nagovještava da Manta dolazi u formi SUV-coupea.

Detalja zasad nema, osim da će model biti baziran na jednoj od četiri Stellantisove platforme namijenjene električnim automobilima. To će biti STLA Medium ili STLA Large platforma, koje su dizajnirane za premium i automobile visokih performansi s pogonom na sva četiri točka.

STLA Medium platforma je kompatibilna s baterijama do 104kWh, što znači da se može očekivati domet do 700 km. Automobili bazirani na SLTA platformi će imati bateriju od 118kWh i domet do 800 km, prenosi Klix.

Prva generacija Mante A se pojavila 1970. godine te je postala rival Fordovom modelu Capri, a bila je bazirana na limuzini Ascona. Mantu je kasnije zamijenila Calibra.

Energetika.ba